15978
22:13 31.082017

Екологічні іграшки мешканця Хустщини – стародавнє ремесло, яке знов ожило

Цікаве 2953

Міклош Сенек з Вишкова Хустського району – ремісник, що створює екологічно чисті дерев’яні іграшки. Він активно займається цією справою вже понад п’ять років, а в його колекції є чимало машинок, кубиків, потягів, мініатюрних меблів для ляльок та різних речей для декору помешкання.

IMG_0503

«Ідея зробити іграшку власними руками з’явилася в мене ще у 2012 році перед різдвяними святами, адже для сина потрібно було підготувати гарний подарунок. Ми з дружиною шукали якісні іграшки, які були б водночас цікавими та безпечними для дитини. Той асортимент, що можна знайти в наших магазинах, виробляє переважно Китай, такі забавки дуже швидко ламаються й виготовлені з не надто безпечних матеріалів. Я, у свою чергу, об’їздив безліч магазинів та дійшов висновку, що потрібно зробити іграшку самому з екологічно чистого матеріалу, такого, як деревина», – розповідає пан Міклош.

Тоді в майстра не було ні відповідних інструментів для роботи, ні достатньо часу для такого заняття. Але, на щастя, пан Міклош уже мав досвід ремісництва, адже він змалку любив майструвати і протягом 6 років працював слюсарем. Не менш важливим було знайти потрібні інструменти.

Так він уперше зробив для сина іграшку. Це була гарна дерев’яна машинка з підйомним краном, яка дуже сподобалася дитині та стала улюбленою. Після цього пан Міклош вирішив займатися справою професійно. Спочатку звернувся за фінансовою підтримкою до благодійного фонду «Егана Еде» й за отримані кошти придбав професійне обладнання та інструменти. Тепер він офіційно зареєстрований підприємець, який продає свої вироби й організовує майстер-класи для діток.

IMG_0513

«Це не проста робота. Відколи в мене з’являється ідея й до моменту її втілення потрібно прорахувати багато дрібниць: загальний розмір моделі, усіх потрібних деталей, їхнє кріплення. Першими «оцінювачами» готового виробу є члени моєї сім’ї. Дружина Катерина часто допомагає мені. Я відповідаю за технічний бік, а вона як креативна особистість – за дизайн, тож нерідко дослухаюся до її порад. А от син випробовує на міцність з точки зору гри. Тоді я вже вирішую, чи варто виготовляти ту чи іншу річ у більшій кількості. Є й такі моделі, що підходять одна до одної, до прикладу, авто з багажним відсіком повністю вміщає в себе набір дерев’яних кубиків – усе детально прораховано», – каже пан Міклош.

Крім іграшок, майстер виготовляє безліч цікавих речей – різноманітний декор на весілля. Це може бути будь-що: дата весілля, вирізана гарним візерунком по дереву, сердечка, імена молодят. З часом люди почали звертатися до умільця з конкретними ідеями, а він завжди намагався втілити їх у життя: це індивідуальні шкатулки з гравіюванням, прикраси для дому та розвивальні ігри.

«У моїх планах створення «відкритої» майстерні, куди зможуть приходити всі охочі, щоб побачити процес створення якоїсь іграшки і навіть спробувати зробити щось самим. Це має бути цікаво, адже на Закарпатті не багато майстрів виготовляють іграшки з дерева. Я хочу популяризувати такі забавки, адже вони екологічно чисті, що є важливим у наш час: це своєрідний стиль життя, усвідомлення того, що ми маємо берегти навколишнє середовище та не засмічувати його шкідливою пластмасою і поліетиленом. Нині чимало людей звертають на це увагу та дотримуються таких самих принципів, як і я, підтримують вітчизняних екологічних виробників, і не тільки продуктів, а й іграшок. Навіть більшість тих дерев’яних забавок, котрі можна придбати в магазині, є фабричного виробництва, аж ніяк не ручна робота», – зазначає майстер.

IMG_0512

Майстерня пана Міклоша знаходиться в його будинку, тому коли він має вільний час, завжди пробує щось нове, якісь моделі та елементи. Разом з тим займається пірографією, спеціальною технікою випалювання по дереву, навіть проводить майстер-класи для діток. Вони разом роблять гравіювання на машинках та шкатулках.

Поки що пан Міклош не займається масовим продажем свої виробів через посередників, адже любить чути думку своїх покупців і приймає до уваги всі їхні побажання. Вироби продає сам на різноманітних фестивалях, які на Закарпатті організовують майже кожних вихідних. Ціна на готовий виріб коливається від 180 до 1000 гривень, усе залежить від розміру машинки та кількості деталей.

«Перевагою дерев’яних іграшок є їхня міцність. Мені часто телефонують покупці й замовляють ще одну, але не тому, що попередня зламалася, а просто щоб зробити дитині приємне і поповнити колекцію. Такі іграшки залишаються на роки, можуть передаватися з покоління в покоління. Маю навіть ексклюзивні замовлення, які за проханням клієнта виробляю тільки для нього в кількох екземплярах», – каже народний умілець.

Майстер запевняє, що будь-якою справою потрібно займатися тоді, коли вона захоплює, коли людина живе нею та дихає. У кожній роботі пана Міклоша можна побачити віддзеркалення його душі, настільки він точно та акуратно ставиться до кожного свого виробу.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах