13844
21:22 22.052017

Іриси - вишукана окраса квітника. ФОТО

Цікаве 2835

Настав пік цвітіння півників. Різнокольорові квіти буяють на клумбах, біля пам’ятників, обелісків, на квітниках, перед хатами, під огорожами.

unnamed

– Іриси – вишукана окраса квітника. Це мої улюблені квіти, – зізнається мукачівка Елеонора. – Маю з півсотні видів. Дуже люблю іриси традиційних синіх кольорів. Квітка не примхлива, особливого догляду не потребує. Садити їх треба на сонці, в затінку не цвітуть. Не люблять північно-західні сторони. Звідти взимку дме холодний вітер, здуває сніг. Рослина має зимувати під його покровом. Іриси не перезапилюються. Можна сміливо садити поруч білі, сині, бордові квіти, – зауважує квітникарка.

На П’яному базарі в Ужгороді пані Лілія з Минаю Ужгородського району продає саджанці ірисів. Ціна – від 10 до 50 грн. Сім’я вирощує квіти для продажу, має 300 видів.

Півники або іриси – рід рослин з родини півникових (Iridaceae). Налічує 200-300 видів. Наукова назва походить від грецького слова Iris, що означає веселка, через велике різноманіття забарвлення квіток рослин цього роду. Розмножуються півники двома способами – насіннєвим і вегетативним. Та все ж квіткарі-аматори надають перевагу вегетативному способу розмноження, адже він значно простіший. Вирощування півників вегетативним способом дозволяє отримати квітучі екземпляри вже на перший рік після посадки. Для цього способу розмноження підходять як сортові, так і дикорослі іриси.

Вибираючи місце для посадки ірисів, потрібно враховувати те, що півники найкраще ростуть на сонячних ділянках, але можуть рости і у легкому затінку. Треба підібрати місце, захищене від сильних вітрів. Ґрунт для посадки не повинен надмірно воложитися високо розташованими грунтовими водами – в таких випадках кореневища можуть бути схильні до загнивання і загибелі.

Догляд за ірисами нескладний, він полягає у прополюванні, підживленні, розпушуванні ґрунту, боротьбі зі шкідниками, своєчасному розділенні кореневища та пересадки.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах