13819
21:03 19.052017

Від пекла до раю ведуть чотири сходинки

Цікаве 3193

Невеличке, сховане у глибинці Карпатських гір село Лумшори останнім часом стало своєрідною туристичною візиткою Закарпаття.

IMG_0510Така популярність цієї місцевості пояснюється доволі просто – тут розміщені чани. Ці величезні чавунні котли, під якими розпалюється ватра, наповнені лікувальною мінеральною водою. У таких баняках одночасно можуть «варитися» до 10 осіб. До того ж розміри чанів, «варильної поверхні» та розташування хатинок найрізноманітніше… Свого шарму додає і природа, особливо тепер, коли довкола розпускається соковите, ніжно-зелене весняне листя й гори, що оточують місцевість з чанами, фарбуються в романтичний колір весни з усіма її свіжими ароматами. Поруч протікає гірський швидкий потік-річка Турічка, яка кришталевою льодяною водою охолоджує людське тіло після «варіння».

Ці велетенські чавунні ємності існують уже дуже давно. Усе почалося з одного місця, джерела, де вода мала високий вміст сірки та інших мінеральних речовин. Люди зрозуміли, що для пиття вона непридатна, але якщо її підігріти, то стає дуже корисною для організму.

Історична довідка свідчить, що перша лікарня в Лумшорах, де використовувалися лікувальні властивості води, датується 1600 роками. Тоді мінеральну воду підігрівали за допомогою розпечених кам’яних брил, які опускали у великі дубові ванни. За часів чехів у селі побудували здравницю. Також у цей період було встановлено декілька чанів.

Тепер на березі Турічки розкинулося невеличке чанове містечко, де постійно, у неперервному процесі «варять» туристів. Найдавніший чан знаходиться в «Дикому чані». Це прекрасне відпочинкове місце, де турист прямісінько з пекла потрапляє у рай. Саме в цьому місці відвідувачі можуть оздоровитися завдяки цілющим властивостям мінеральної води із вмістом сірки. Чани містять до 1000 л омолоджувальної води, після якої для кращого ефекту потрібно зануритися в гірську річку. Людське тіло отримує справжній шок, коли після +40–45° потрапляє в льодяну, на перший дотик, воду. Але вона не така холодна, як здається – +6. Веселі крики відпочивальників, що поринають у потік, розносяться всією місцевістю, але це не зупиняє їх повторювати процедуру декілька разів. Від пекельного вогню до райської прохолодної води потоку ведуть усього чотири сходинки тож знову опинитися в теплій мінералці можна зробивши лише кілька кроків.

У найстародавнішому з чанів ми зустріли гостей з Одеси, які насолоджувалися процедурою. З-під баняка, що висів на ланцюгу, виривалися язики грайливого полум’я, для колориту їх помішували великою дерев’яною ложкою, створюючи для пам’ятного фото ефект варіння бограчу. Тепер з упевненістю можна казати, що на Закарпатті дійсно варять людей. Одесити наперебій почали розповідати про свої враження. Іван Миколайович, – який у свої 86 років досі працює в одній із найдавніших, відомих на всю Одесу перукарень, є майстром міжнародного класу і членом журі міжнародних конкурсів перукарів, – уперше побував у нашому краї: «Я подзвонив дружині і розповів, що нас везуть варити. Як вона почала репетувати!» Валерій Іванович, який працював засекреченим фізиком-ядерником за радянських часів та побував у різних куточках світу, із насолодою отримував позитивні емоції від прекрасних закарпатських пейзажів, свіжого гірського повітря й неординарних процедур та із ностальгією за минулими часами відновлював у пам’яті давнє перебування на Закарпатті. А от Наталія, одеський банківський працівник, завзято випробовувала все нове, що їй пропонувала перша і, сподіваємося, незабутня подорож на захід країни, а численні фото стануть гарною згадкою про неї.

У чанах поруч насолоджувалися кияни, трохи далі гості зі Львова… Серед відпочивальків інкогніто гостився «У цімбора» й Сергій Притула.

Лумшорські чани, кажуть, мають цілющі властивості, адже покращують діяльність опорно-рухового апарату та нервової системи. Незвичайним є й те, що традиційно ці купання проходять під відкритим небом, незважаючи на пору року. Зайве й казати, що разом із варінням-купанням тут можна й смачно попоїсти в численних колибах та садибах, де кожного нагодують як традиційними, так і суто національними, колоритними стравами.

Лумшорські чани – те місце, де не потрібно розпочинати чи завершувати сезон, тут відпочинок є вдалим протягом цілого року!

Софія ПЕКАРОВИЧ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах