11115
18:00 4.032017

Ужгородка – про голі торти та як Фейсбук вплинув на майстерність випічки

Цікаве 3505

Ужгородка – про голі торти та як Фейсбук вплинув на майстерність випічки

Про торти та тістечка Злати Мікрюкової добре знають користувачі «ужгородського» Фейсбуку.

Злата – не професійний кондитер, а  економіст. Як узялася пекти і чому в неї все вдається – розповіла на прохання  uzhgorod.net.ua.

– Хто ти за освітою? Як давно печеш і чому взагалі почала?

– За освітою я економіст, закінчила університет за спеціальністю банківська справа. Працювала за фахом, але потім, у зв’язку з фінансовою кризою в країні, втратила роботу, і довгий час не могла знайти іншу.

Десь тоді, у 2009-му, я і почала пекти щось просте для себе та рідних. Це була зовсім проста випічка. Потім пішла в декрет. Перший декрет – це певний «кулінарний» поштовх для мене. Коли сиділа вдома з дитиною, то шукала різні цікаві рецепти і намагалася втілити їх.

Зараз я також в декреті, це мій другий декрет, і тепер я печу більше, вже професійніше. Багато що вмію і моя випічка – вже не лише прості кекси та тістечка.

Активно пекти я почала з 2014 року. Було дуже багато такого, що не знала, як зробити, але дякуючи Інтернету, в якому я шукала рецепти та поради до них, у мене все виходило.

– Що ти вже зараз умієш? Кажеш, що раніше пекла лише простенькі тістечка, що печеш тепер?

– Нещодавно знайшла свої записи дворічної давнини. Там був рецепт бісквіту королеви Вікторії. Якщо тоді, 2 роки тому, я ще не знала, який для того торту з таким бісквітом потрібно використати барвник, де його взяти і як взагалі той торт готувати, то тепер знаю. Також тепер знаю як спекти ідеальний бісквіт.

Для когось спекти вдалий бісквіт – проблема, а для когось – простіше простого. Мені був потрібен час, аби навчитися пекти саме хороший бісквіт. Почала працювати з різними насадками, активно вчуся прикрашати свою випічку. Також я слідкую за різними сучасними тенденціями. Зараз, наприклад, один із модних методів прикрашання торту –дзеркальна глазур. Я навчилася її гарно робити. Але все ж, мої вироби більш домашні.

– Ти почала пекти на замовлення. Чому?

– Є така ужгородська спільнота – «Смачно в Ужгороді». Це група для тих, хто любить готувати та посмакувати. У цій групі я час від часу публікувала свої торти і отримувала компліменти. Для мене важливо, що схвальні відгуки писали саме чужі люди, а не друзі, які просто хотіли зробити мені приємне. Тому коли із учасників групи попросили спекти для них – зважилася. Добре пам’ятаю свою першу «замовницю» та торт, який для неї пекла.

– Печеш лише солодке?

– Ні, бувають ще й різні «здорові пироги». Для них я використовую натуральні продукти, цільнозернове борошно, овочі тощо.

– Коли тебе просять щось спекти – ось такий торт, із таким кремом, чи ти пропонуєш щось своє?

– Зазвичай кажуть: мені треба торт. А вже який – треба обговорювати, пропонувати варіанти. Хтось любить саме білий чи шоколадний бісквіт, і це вже полегшує завдання, адже видів коржів дуже багато. Я, наприклад, можу пекти заварний бісквіт, маковий, горіховий, заварний бісквіт на темному пиві та багато інших. Із кремом простіше: зазвичай чітко кажуть, який крем вони хочуть, або навпаки, кажуть, який точно не має бути. А прикрашаю вже на свій смак. Тому, коли дякують, я неймовірно тішуся. Особливо приємно, якщо торт посмакував діткам, чи старшим людям. Хоча бували й випадки, коли дизайн торта треба було повторити з фото, яке людина знайшла в Інтернеті.

– Способів прикрашання випічки – безліч. Які саме найчастіше обираєш ти?

– Один із популярних зараз способів прикрашання тортів це, так звані, голі торти. Мені цей метод дуже подобається, адже торт тоді виглядає доволі мінімалістично та стильно. Також мені подобаються торти із живими квітами зверху. Дітям дуже до вподоби, коли тортик прикрашений різними печивами та цукерками. Найбільше я люблю прикрашати свої торти кремом маскарпоне, це виходить і дуже смачно, і гарно.

– Де береш рецепти? Можливо, складаєш якісь свої?

– Своїх поки не пишу, але іноді можу удосконалити чи спростити вже готовий рецепт. Також часто поєдную рецепти. Тобто, можу взяти перепис з Інтернету, точно за рецептом його виконати, але зазвичай це для мене не зовсім цікаво, тому часто я щось змінюю. Наприклад, крем. Але рецептури коржів дотримуюсь завжди. Якщо немає якогось інгредієнта – не буду пекти. Зазвичай беру перевірені  рецепти з Інтернету від відомих блогерів, яким довіряю. Бували випадки, коли торт мені не вдавався. І я розуміла, що це через те, що десь була невірно вказано кількість інгредієнтів, чи я щось недогледіла.

– Усе це печеш на своїй домашній кухні?

– Так, тому, власне, я і називаю свою випічкою саме домашньою. У мене є помічники: кухонний комбайн і міксер. Інколи допомагає й блендер, але все інше роблять комбайн та міксер.

– І часто печеш?

– Так. У сина, наприклад, є улюблені вироби, які я печу спеціально для нього. А чоловік не прискіпливий, він їсть майже все, що  приготую. Також часто печу для родичів. Коли йдемо на якісь сімейні свята, дні народження, я завжди печу торт.

фото – Євген Кудрявцев

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах