40444
16:00 19.112022

Житель Рахівщини розповів хитрість, як зробити так, щоб димар самоочищався при розпалюванні печі

Цікаве 22981

На Рахівщині люди все життя топлять дровами або дехто перейшов на електрокотли, оскільки газ у гірський район Рахівщини так ніколи і не був проведений.

Зараз зважаючи на воєнний стан, у нашій державі через часті вимикання світла, всі повернулися до своїх топок, грубок, камінів, особливо ті які переходили на електричне опалення. Саме тому зважаючи на такі обставини зайва обережність не завадить. Адже, дуже часто стається, що через не очищенні димарі, стаються пожежі. Також через сирі, або смерекові дрова димар швидко засмолюється. І не всі в змозі почистити або найняти людину що це зробила.

Літній чоловік з Ясіня, пан Іван поділився з нами своїм способом очищення димаря. Він користується ним регулярно. Завдяки цьому йому не доводилося викликати спеціалістів або використовувати хімію, яку зараз продають у будь-якому будівельному магазині, який для котлів на дрова купують молоді люди.

Пан Іван користується іншим методом, до речі, перевіреним жодним десятком років. Якщо ви розтоплюєте піч чи камін у будинку за допомогою дров, то цю хитрість вам потрібно знати!

На стінках димаря постійно осідає сажа. Вона накопичується і може забити димар. Допускати цього не можна. Тому потрібно проводити профілактичне чищення димаря.

Пан Іван для цього використовує картопляні очищення. Свіжі або висушені очищення від картоплі необхідно додати до дров у піч або камін під час розпалювання. Крохмаль, якого дуже багато в картоплі, вступає в реакцію з сажею, розм’якшує та видаляє її.

У результаті, якщо просто кидати картопля чи картопляні очищення при кожному розпалюванні печі чи каміна, чистити димар взагалі не доведеться. Він самоочищатиметься завдяки картоплі, а точніше крохмалю, що міститься в ньому.

Ось така маленька хитрість від Пана Івана, до речі який все життя був пічником, цей секретик може дуже полегшити життя всім тим, хто гріє свої оселі пічками з дровами!

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах