39752
10:20 28.072022

На Рахівщині щедро вродила дика лісова малина

Цікаве 34984

Не зважаючи на жахливу спеку та відсутність дощу, цього року на Рахівщині, гарно вродила дика малина. Без сумніву, на Рахівщині однією з найцінніших ягід вважається Яфина, але добрі господині не забувають і про смачну малину. Дику малину люблять і дорослі, і діти. Плоди використовуються в багатьох кулінарних блюдах як в натуральному, так і в обробленому станах. Лісова малина, що виростає в лісових масивах, володіє відмінним смаком і містить масу корисних речовин. Її вживають в їжу, застосовують у лікувальних цілях і використовують в індустрії краси. А аромат дикої малини не зрівняється ні з чим.

На Рахівщині сходити у малини, це так званий невеличкий відпочинок. Збираються рідні, друзі, подруги. Як кажуть проводять гарно час, але із користю.

Дикоросла малина настільки смачна і корисна, що її рекомендується вживати цілий рік. Для цього плоди необхідно правильно заготовлювати на зиму. А щоб заготовити, головне не лінуватись зібратися та йти по малину.

– Раненько встали, сонечко лише починає вставати, а ми вже в малинах. – розповідають дві подруги з Рахівщині.

Цього року вражай на малину гарний, тож не зібрати корисну ягоду яка лікує простудні хвороби, та укріпляє імунітет, просто гріх.

Кожна господарка має свої рецепти. Та в якому би стані малину консервували чи морозили, вона не втрачає свої властивості. Малина широко використовується в рецептах народної медицини.

Я з малини лише варю компот, – розповідає Олена. Рецепт дуже простий,і моя сім’я дуже люблять, цей напій дуже освіжаючий, може зберігатися кілька років. Не зважаючи на деяку втрату корисних речовин в процесі приготування, компот має чималу частку вітамінів і мікроелементів.

Отже, я роблю так, 1 кг ягід заливаю 3 літрами окропу, додаю 450 г цукру-піску. Доводжу суміш до кипіння, і варю її протягом 15 хвилин. Розливаю гарячий компот по стерильним банкам і негайно закручую.

А от пані Віра розповідає, що малину вона заморожує, перетирає з цукром, а також варить варення.

Віра поділилася також з нами рецептами.

Отже, заморожую так, свіжі ягоди промиваю водою, висушую на рушнику, упаковую в пластикові пакети для заморозки і кладу в морозильник. Заморожені малини взимку використовую у випічку. Продукт може довго зберігатися, зберігаючи всі свої поживні і лікувальні властивості.

Також роблю свіжу з цукром, такий спосіб прекрасно зберігає всі корисні властивості малини. Навіть краще ніж заморожені.

Отже, 1 кг цукру-піску і стільки ж свіжих ягід необхідно довести до однорідного стану, використовуючи міксер. Зберігати блюдо потрібно в закритій тарі, в холодильнику.

Варення, ну як же без нього, це ж знайома з дитинства страва відома кожній людині. Таке блюдо можна зберігати не один рік, а робиться воно дуже легко.

Рецепт дуже простий, потрібно взяти 1 кг свіжої лісової малини, 1 лимон і 1 кг цукру. Змішати всі перераховані компоненти, проварити протягом 2 годин, періодично помішуючи. Потім розлити продукт по стерильним скляним банкам і герметично закрити, і “воаля” готово.

Лісова малина — це корисна рослина, яке можна широко використовувати. Воно може подарувати вам свято смаку, полегшити перебіг простуди і зробити вас привабливіше.

Але на жаль і у малини є протипоказання, слід мати на увазі, що:

  • вживання всіх частин лісового рослини може спровокувати сильні алергічні прояви;
  • якщо у людини в наявності захворювання шлунково-кишкового тракту (виразка або гастрит), то лісові плоди їсти не можна;
  • через сильний сечогінного ефекту ягоди можна вживати в їжу людям з хворими нирками.

Важливо! Пурини в складі ягід можуть спровокувати напад подагри і негативно вплинути на нирки.

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Відійшов у вічність перший декан економічного факультету УжНУ
11:39
На Закарпатті затримали таксистів-переправників
11:28
Мукачівець побив незнайомця і відібрав телефон, а миколаївчанка у закарпатки – сережки
09:53
Із якими проблемами стикаються закарпатці з особливими потребами
09:25
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, буде частково обмежено рух транспортних засобів
09:12
«Пам’ятна записка / Pro memoria» – виставка учасників «Резиденції Вибачте Номерів Немає» відкрилася в Ужгородському скансені
08:50
У Центрі медико-соціальної реабілітації дітей ім. Святого Михаїла в селі Ратівці відкрили кабінет галотерапії
08:32
У Мукачеві влаштували змагання юних рятувальників-пожежників
17:20
На Закарпатті почала квітнути Долина нарцисів
17:02
Прикордонники затримали на під’їзді до кордону з Румунією переправників з клієнтами
16:22
Всі новини