39576
09:18 27.062022

У Перечині струмує неймовірний аромат лип

Цікаве 12031

У місті Перечин рясно цвітуть липи. Такого буйного цвітіння, як цьогоріч, не пригадують навіть старожили.

– Мені 75, айбо так много цвіту на наших липах вижу вперше, до того ж дуже пахучі, – поділилася враженнями Марія Михайлівна.

Культивується як декоративна та озеленювальна рослина. У Перечині багато лип, ростуть у центральному скверику, в центрі та на околицях, біля дороги та у дворах багатоквартирних будинків. У повітрі струмує дивно тонкий, ніжний солодкуватий аромат. До того ж, під час цвітіння липа дуже гарна: дерево зверху донизу вкрите запашними, жовтуватими квітками з неймовірним ароматом, зібраними у напівпарасольки, з великими, як крило бабки, при-квітками. Поспішайте насолодитися цією красою, бо скоро відцвітуть.

Містяни та гості, присівши на зручні лавиці, вдихають духмяний аромат, милуються красою та спостерігають за бджолами, які збирають нектар. Як відомо, липа – хороший медонос. Липовий мед – смачний і корисний.

Липа служить джерелом лікарської сировини, з давніх-давен використовується в медицині. У науковій – лише цвіт, а у народній всі частини рослини. Люди зривають цвіт, сушать, готують з нього чай. Відвари липового цвіту використовують як знеболюючий, тонізуючий, стимулюючий роботу серця і кровоносної системи, протизапальний і потогінний засіб. Липовий чай також знижує в’язкість крові, виводить токсини з печінки, активізує роботу жовчного міхура, шлунку, сечового міхура, нирок і кишківника.

Найпоширеніший напій з липового цвіту – чай. Але у літню спеку краще смакувати лимонад, який теж має корисні властивості від квітів липи, каже пані Руслана. Жінка поділилася рецептом з кореспонденткою «Карпатського об’єктива»: «Зібрані квіти підсушую у тіні. Беру файну жменьку, кидаю у трилітрову банку, додаю порізаний на шматки лимон, 2-3 столові ложки меду або цукру, заливаю водою із відомого сімерського джерела. Банку накриваю складеною у декілька шарів марлею. За 10-12 годин напій готовий. Для аромату додаю м’яту. Перед вживанням проціджую. Смакота! Мої домашні обожнюють липовий лимонад – не встигаю готувати його».

Дуже корисна липа і для зовнішнього застосування: примочками з липовим настоєм лікують шкірні виразки, опіки, геморой, знімають болі в суглобах. А при безсонні, ревматизмі, шлункових кольках і спазмах кишківника немає кращого засобу, ніж тепла ванна з додаванням липового цвіту. Настій з квітів омолоджує шкіру, робить її бархатистою і пружною, тому косметологи радять щодня використовувати його як тонік для обличчя.

Липа оспівана в українських піснях. Найвідоміша – «А липи цвітуть духмяні-духмяні, а двоє ідуть щасливі в коханні» у виконанні Лілії Сандулеси та Іво Бобула.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах