39339
19:21 10.052022

Закарпатець виростив та випустив у дику природу фазанів. Фото

Цікаве 8799

Фазан  — птах підродини Фазанних ряду куроподібних. У природі раніше зустрічався в Азії, пізніше вид було інтродуковано в інших частинах світу.

Прижились Фазани і у високогірних селах Закарпаття.

Природолюб Іван Шкиндя з високогірного села Дубового, що на Тячівщині, має незвичне хобі – виводить за допомогою інкубатора пташенят фазанів, а коли ті підростають, випускає їх на волю. Цьогоріч  Іван разом з дітьми випустили до лісу двох самиць та самця.

Чоловік каже: -” птахи швидко адаптуються до дикої природи і вже невдовзі мають виводити потомство.”Також зазначає, що ті фазани, яких тогоріч випустив, час від часу помічає у лісовій смузі, де їх і полишив.
Завдяки таким добродійникам збільшується популяція фазанів у природі, – підкреслив Іван.

Опис Фазана: – Птах має довжину тулуба до 85 см, вагу до 2 кг, довгий клиноподібний хвіст з 18 пір’їв. Має гачкуватий дзьоб. Пір’я на тілі у самців фазанів яскраве та красиве різного кольору — золотавого, темно-зеленого, помаранчевого, фіолетового. По краям голови тріпотять пучки подовжених пір’їн, які утворюють щось на зразок ріжків. Хвіст має жовто-бурий колір з мідно-фіолетовим відливом. Самець набагато більший за самицю. Самиці фазану дуже бліді, мають тіло буро-жовтого кольору з фіолетово-рожевим відливом.

ПоведінкаФазан звичайний — дуже обережний та боязкий птах. За першої нагоди намагається втекти. Дуже гарно бігає та стрибає. Вважається одним з найкращих стрибунів із куроподібних. У той же час фазан не дуже добре літає. Може пролетіти 70-150 м, але швидко виснажується. Тому намагається не часто літати.Сплять вони на деревах або в густій рослинності на землі.Слід фазана, перекошений — палець II явно коротший, ніж палець IV. Палець I дуже зменшений, тож іноді його не помітно на стежці. Загальна довжина сліду, зазвичай 65-75 мм, ширина 60-65 мм.
Р

озповсюдження та місця існування

Фазан звичайний це південний птах. Мешкає у Передній та Центральній Азії до Китаю, Корейського півострова та Японських островів. На північ розповсюджений до дельти річки Волга, мешкає в Грузії, Азербайджані, Вірменії, на північному Кавказі. Фазани звичайні водяться у Середній Азії, Казахстані. Ще на початку XX ст. фазан був дуже широко розповсюджений на цих територіях. так, у 30-х роках у Середній Азії на 1 км² було 150 птахів. В одному лише Таджикистані водилося близько 1,5 млн фазанів звичайних. Проте внаслідок діяльності людини — браконьєрства, випалювання трави та очерету — чисельність фазану суттєво зменшилася.Фазана успішно розводять також у Європі та Північній Америці. Для цього існують відповідні програми з акліматизації цього птаха.На території України поширений у південних та південно-східних районах, а також у Закарпатській області на Тячівщині та Рахівщині.Розмноження

Токування починається з березня. Самці займають гніздові угіддя. Після цього ходять по ним з криками «гу-гу-гу», «кох-кох», «ке-ке». Довжина прогулянок самця становить 400—500 м з перервою на харчування на 30-40 хвилин.Ток триває до 4 місяців й закінчується на початку червня. Будується гніздо, яке має вигляд невеликого поглиблення у ґрунті, облаштовується гілочками, рослинами. пір’ям. У 1 кладці буває від 7 до 18 яєць, частіше за все — 8-14 яєць. Яйця мають оливково-бурий колір із зеленуватим відтінком. Розмір їх становить — 42х46х33-37 мм. Як правило відкладають яйця у квітні-травні. Самка висиджує яйця 21-23 (максимально 27) днів. За цей час вона втрачає до 40 % своєї ваги.Пташенята з’являються із густим пухом, швидко починають бігати та самостійно харчуватися. Незабаром вони вже можуть злітати на 30 см. Через 4-5 місяців вони досягають розмірів дорослих фазанів. Наприкінці липня-на початку серпня пташенята об’єднуються у зграї до 50 голів. Їх водить самка фазана.Восени фазани починають збиватися у зграї. Самці окремо — до 100 голів, самки окремо — до 10 голів.

Значення

Фазан звичайний є цінним мисливсько-промисловим птахом, що має дуже смачне м’ясо. В багаттьох країнах є улюбленим об’єктом полювання. До того ж його досить часто, так як Іван з Тячівщини,  розводять у спеціалізованих господарствах.

Боднар Олена

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Головне