39291
11:21 4.052022

На Рахівщині у Карпатському біосферному заповіднику живуть земноводні, які занесені до Червоної книги України

Цікаве 7046

Навесні з’являється перша зелень та прилітають птахи з вирію. Однією з ознак весни є й поява земноводних. Фауна Карпатського біосферного заповідника налічує 15 видів земноводних, 6 з них занесені до Червоної книги України (ЧКУ).

Усі земноводні, розповідають нам працівники заповідника, знаходяться під охороною:

–Міжнародного союзу охорони природи;

–Різних природоохоронних конвенцій та директив.

У весняний період можна побачити мігруючих до місць розмноження жаб не тільки в лісах та полях, але й поблизу людських осель. У невеликих водоймах спостерігаємо відкладену ними ікру.

У водоймах можемо зустріти:

–жабу трав’яну;

–жабу гостроморду;

–жабу прудку (ЧКУ).

Ставки та озера використовують для розмноження також місцеві ендеміки – тритони карпатський і альпійський. В Україні вони зустрічаються тільки в Українських Карпат. Ці тритони також знаходяться під охороною і занесені до ЧКУ.

Після рясних дощів можна зустріти красуню саламандру вогняну. Саламандри – це найбільші хвостаті земноводні України. У Карпатському біосферному заповіднику найвища щільність цих тварин в Угольсько-Широколужанському масиві, де вона становить 12-80 особин на 1 га.

У березні прокидається кумка гірська. Інші назви – джерелянка жовточерева, жовтобрюшка. Саме за демонстрацію свого яскраво забарвленого черева як формизахисної поведінки, даний вид отримав свою назву.

Земноводні – це важливий компонент екосистеми. Вони регулюють чисельність шкідливих комах і самі є основою раціону інших рідкісних видів тварин.

Бережімо природу!

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах