39196
16:19 27.042022

Рожеве диво: мукачівці та вимушені гості міста поділилися враженнями про цвіт сакури

Цікаве 10616

Рожевим цвітом вкриті вулиці Мукачева. Цвітуть дерева по вулиці Маргітича та найдовша алея сакур на Ужгородській, а також найстаріша японська вишня по вулиці Філатова. Майже сім тисяч дерев висаджено на 30 вулицях міста, загальна довжина яких більше 4 кілометрів.

Традиційно, першою у місті зацвіла «шалена» сакура на площі Івана Федорова. Саме біля неї можна побачити цілу чергу з бажаючих сфотографуватися. Серед них і вимушені переселенці Леся та Оксана з дітьми.

Через війну жінкам довелося ще 5 березня переїхати до Сваляви. Обидві на Закарпатті вперше, тому, аби відволіктися трохи, знайомляться з різними містами краю. «Нам дуже сподобалось! У нас у Києві такого нема! Може у ботанічному саду декілька дерев, а так я не бачила. Таких гарних дерев чим більше, тим краще. Та й взагалі, у нас країна така, що дух перехоплює. Шкода, що через війну все руйнується», – розповідає Леся з Києва.

«На жаль, за таких умов потрапили сюди, але ми в захваті. Таке все у вас тут гармонійне: архітектура, природа поруч і ці гарні сакури. Це, напевно, вперше за весь цей час війни душею відпочили та відпустили усю ситуацію. Наразі ми мріємо про мир та повернутись у свої рідні домівки, але на майбутнє плануємо знову сюди приїхати, вже в мирний час», – додає Оксана із Запоріжжя.

Як у мирний час, так і зараз прогулятися алеями міста і дізнатись більше про появу квітучих дерев на Закарпатті можна разом з екскурсоводом Євою Колесник.

«Орієнтовно, дерева стали популярними в чехословацький період, сто років тому. Але легенда говорить інше! Що ніби японський імператор вирішив подарувати австро-угорському саджанці сакури, на знак дружби. Але роми їх украли і продали місцевим, під виглядом японської вишні. Ягід закарпатці не дочекалися, але оцінили красу цих дерев і стали масово їх висаджувати. Дерева ідеально підходять для міста. Квіти не викликають алергії, а коріння росте в глибину, не порушуючи цілісності дорожнього покриття. Крім того, в нас ростуть декоративні дерева. А це означає, що немає залишків ягід на землі. Бо самих ягід теж немає! Єдина сакура, яка дає плоди, це так звана «шалена». Але ягідки дуже маленькі й неїстівні», – розповідає Єва Колесник.

Якщо, згідно з легендою, перші дерева висадили ще при імператорах, то масовості така екологічна ініціатива набула відносно нещодавно. Як зазначає вчителька із Мукачева пані Наталія – перші нечисельні алеї з’явилися у місті як знак солідарності.

«Колись їх почали висаджувати на знак підтримки, після аварії у Японії. Наразі ж ці рожеві алеї стали справжньою гордістю нашого міста. Зазвичай «шалена» сакура цвіте трішки пізніше, а цього року рано зацвіла, я думаю, це знак, який дарує нам надію!» – каже пані Наталія.

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах