39040
09:23 5.042022

На Рахівщині юні лісівники на практиці освоїли методику прямих спостережень за лісовими мешканцями за допомогою фото- і відеопасток

Цікаве 5120

Найкращий спосіб пізнати світ дикої природи – це спостереження за способом життя та поведінкою диких звірів.

Навчаючись у лісівничих гуртках ДП « Ясінянське ЛМГ», юні лісівники на практиці освоїли методику прямих спостережень за лісовими мешканцями за допомогою фото- і відеопасток.

Робота з цими ґаджетами неймовірно цікава, але й водночас непроста і особлива. В процесі організації спостереження за вказаним методом необхідно враховувати ряд деталей від яких залежить успішність результату. Насамперед фотопастки потрібно вміти правильно розставити, зібрати, замінити батареї чи карти, окрім того, ще й орієнтуватися і добре знати територію лісових угідь, адже є стежки й місця, де тварини ходять часто, а є такі, де їх, практично, немає. Та найголовніше – запастися терпінням і чекати появи кадру з «впольованим» звіром, – розповіли нам працівники ДП «Ясінянське ЛМГ».

Для учнів Чорнотисянського шкільного лісництва єгері та лісівники ДП «Ясінянське ЛМГ» провели пізнавальну лекцію та практичне заняття з основ моніторингу за тваринами за допомогою фотопасток. Під час заняття юні лісівники навчилися власноруч встановлювати фотопастки різних типів й ознайомилися з особливостями їх налаштування і застосування.

Встановивши фотопастки діти стали справжніми зоопапараці та започаткували своєрідне науково-пізнавальне сафарі результатами якого будемо ділитися у майбутніх дописах,- підкреслили лісівники.

Довідково: Фотопастка — автоматичний модифікований цифровий фотоапарат для віддаленого спостереження і фіксації рухів тварин. Принцип дії фотопасток полягає у автоматичному функціонуванні двох режимів роботи: сплячому – режим економії енергії акумуляторів в період відсутності руху; активний – режим фіксації руху (зйомка). Найчастіше для активізації активного режиму роботи фотопасток використовують Інфрачервоний датчик руху який реагує на зміну температури, тобто на появу людей, тварин чи інших предметів, які виділяють тепло. Завдяки інфрачервоному підсвічуванню чи функції «білого спалаху» (LED підсвічування) фотопастки спрацьовують навіть вночі, дозволяючи отримувати якісні зображення. Використання камер дає можливість здійснювати моніторинг угідь лісомисливського фонду цілодобово, сім днів на тиждень, з мінімальним втручанням людини. Окрім функції моніторингу та спостереження за лісовою фауною, фото- і відеофіксація також допомагає запобігати й виявляти факти браконьєрства і лісових пожеж, що є ефективним заходом охорони лісового фонду.

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Мукачеві відкрили виставку відомих та маловідомих для загалу робіт Володимира Микити
13:03
«Гуцулка Ксеня» та Остання ніч у Хусті»: театральні прем’єри Хустського театру в Ужгороді
12:05
Закарпатські митники виявили неточності у документах харківського бізнесмена
11:19
У Тячеві відбувся Форум, присвячений 10-річчю децентралізаційної реформи в Україні
10:20
Зарічанська громада знову зустріне Героя
10:01
Актуальне інтерв’ю з головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою про ПП «Лужанка-Берегшурань»
09:43
Стало відомо про загибель жителя Виноградівської громади
09:21
Школярі Ужгорода упродовж місяця вчитимуться правильному поводженню із відходами, адже їх можна і необхідно перетворювати на ресурс
08:52
Дві прем’єри в Ужгороді презентує Закарпатський обласний театр драми та комедії
18:38
Патрульна поліція Закарпаття нагадує
18:29
Всі новини