38381
12:58 10.012022

Як і хто колядував у Малому Раківці: хлопчики, бетлегени, роми, церковна коляда

Цікаве 10940

У селі Малий Раковець, що на Іршавщині, збереглися прадідівські різдвяні традиції: колядують дорослі й малі. Незважаючи на мокру погоду після дощу, на болото, хлопчики років 6-12 цьогоріч ходили колядувати до сусідів, родичів на Святвечір. Стартують з обіду, аби встигнути до вечері.

– Гей (ей), пане ґазде, чи даєте веселити на сись сятий вичур? – звучить символічне питання-дозвіл під вікнами.

– Веселіть-веселіть, – радісно відповідає господар.

У селі побутує таке повір’я: якщо перший колядник – молодий, гарний, здоровий, темноволосий, то це добрий знак: у прийдешньому році у господарів буде все добре.

До святкового столу із пісними стравами сідають хатні. Можуть приїхати діти, онуки, які живуть окремо. Після вечері колядують, ідуть до церкви на Всеношну службу.

З наступного ранку 7 січня протягом трьох днів колядують бетлегени (у Малому Раківці кажуть «бетлегеН», а не «бетлегеМ»). Колядницькі гурти з вертепом ходять від хати до хати протягом трьох днів – 7, 8, 9 січня. Господарі дають їм гроші, запрошують до столу.

У М. Раківці близько 700 дворогосподарств, є декілька присілків. Років 20 тому кожен сурдик (гуштак) мав свій бетлеген. Було їх у селі і 15. Тепер на половину менше – молодь втрачає інтерес до традицій предків.

Заколядовані гроші хлопці віддають до місцевої церкви.

До багатого села прийшли собі заколядувати і п’ятеро підлітків ромської народності з Білок, що за 11 км. Коли я почала робити відеозапис, вони почали дуркувати і колядку не доспівали. Потім один сказав, що якщо я дам йому самому 50 гривень, то він заколядує нормально і дозволить знімати. Такі-то колядницькі торги.

8 січня після Служби Божої, а цього дня церква відзначає Собор Пресвятої Богородиці, у селі колядує церковна коляда. Напередодні створюються декілька груп. Заколядоване дають на потреби храму.

У суботу ввечері засніжило – сіре, похмуре село вкрила біла снігова ковдра, що додало святкового настрою, радості, казковості.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото та відео автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах