38157
19:20 17.122021

«Закарпатське божоле» скликає на гостину. Фото, відео

Цікаве 11401

Закарпаття важко уявити без такого довгоочікуваного і вже традиційного фестивалю молодого вина. Дата проведення теж традиційна – треті вихідні листопада – і збігається зі святом «Божоле» у Франції. 

Утім цьогоріч, через карантинні обмеження, основну його частину перенесли на 17–19 грудня. Тож вже сьогодні в залах історико-культурного центру «Совине гніздо» стартувало свято молодого вина. На нього з нетерпінням чекали багато шанувальників. У дійстві брали участь як старі досвідчені винороби, котрі вже неодноразово пригощали краян цим смачним напоєм, так і молоді, які внесли у свято неповторний шарм і запал.

Голова Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття Олександр Ковач розповів, що на цьогорічному святі представляє різні сорти молодого вина.

– Це Совіньйон Блан, Іршаї Олівер, Мерло, мій відомий купаж Рубін Карпат, – зазначив Олександр Ковач. – Також натуральні ігристі вина, які створюються методом одного бродіння. Під Новий рік – це дуже актуально. Молоде вино тільки у пластику, оскільки немає сенсу його розливати у скло. Це робимо трішки згодом. Коли вино вже буде мати сталий смак та аромат. У процесі витримки воно буде змінюватися. 

Винороби, описуючи якості молодого вина, сміються: «Молоде вино, як молоде дівча, – грайливе, запальне й непередбачуване…» Воно унікальне за своїми смаковими та цілющими властивостями.

Кожен винороб привіз кілька десятків видів своєї продукції. Представлена також перша офіційна палинчарня – для любителів фруктових дистилятів. Також на святі традиційно можна придбати медові напої, продукти бджільництва, сири. 

Вхід на фестиваль безкоштовний. Утім запитують COVID-сертифікат, або ПЛР-тест. 

У суботу та неділю фестивальні локації діятимуть із 10:30. Офіційне відкриття свята молодого вина «Закарпатське Божоле» відбудеться у суботу о 13:00, далі – виступатимуть художні колективи краю, проведуть благодійний «Винний аукціон», а о 17:00 – концерт за участю гуртів «Анця» та «Рокаш». У неділю, 19 грудня, о 13:00 розпочнеться концерт до Дня Святого Миколая, а о 17:00 –  концерт за участю гурту «Чаламада».

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах