38084
09:59 8.122021

Тайм-менеджмент для підлітків

Цікаве 51223

Розпорядження власним часом й дисципліна в підлітковому віці – крок до успіху в майбутньому.

Підлітки неабияк багато часу витрачають на зайві речі й через це не можуть виконувати значно важливіші справи. Важко навчитися розпоряджатися власним часом, але для того, щоб це вийшло, треба в цьому зацікавитися. Повинно бути бажання змінитися, стати кращою й більш організованою людиною.

З власного досвіду, раджу вам прокидатися набагато раніше, ніж потрібно. По-перше – це неабияк заряджає на весь день, а по-друге – ви зможете зробити більше справ, тим самим зробити день менш завантаженим. Рекомендую спочатку виконувати важчі завдання, а потім легші. Спрацює ефективність виконання завдань і в результаті цього ви не так сильно втомитеся. Навчіться розписувати справи на цілий день і виконувати все по пунктах. Якщо завести собі цю звичку, помітите наскільки вона заощадить ваш час. Придбайте собі гарні блокноти та ручки, стенд або дошку в кімнату, канцелярію для оформлення плану на день чи тиждень. Це неабияк мотивує й заряджає працювати. Знайдіть місце для роботи, яке буде надихати. Облаштуйте його так, як вам подобається. Не забувайте про деталі: пледи, чай, гарна канцелярія, спокійна музика й позитивний настрій. Адже саме від настрою залежить ефективність вашої роботи. Раджу на фон вмикати спокійну музику, яка не буде відволікати.

Для тих хто полюбляє відкладати все на останній термін, існує дуже хороший метод, який я регулярно використовую. Якщо лінуєтеся щось зробити, подумайте про наслідки, тобто що відбудеться якщо ви цього не зробите. Негативні наслідки змусять вас виконати цю справу. За кожну виконану справу робити собі який-небудь презент. Наприклад: якщо виконаєш яке-небудь завдання, купуєш улюблений смаколик чи йдеш на прогулянку з друзями. Чому це працює? Це мотивація, важливо обирати в презент саме те, чого ви дуже хочете.

Чули коли-небудь про правило 20-и секунд? Методика являється важкою, але варто хоча б спробувати. Якщо занадто складно взятись за яке-небудь завдання, скажіть собі, що виділите на цю справу 20 секунд, і зазвичай коли ви починаєте її робити – доводите справу до кінця. Дана методика працює, тому що найважче у виконанні якого-небудь завдання – це почати її робити. Як би це сумно не звучало, але варто обмежити час у гаджетах. Рекомендую видалити непотрібні програми, які тільки витрачають ваш час або використати функцію обмеження часу у використання певних програм. Дана функція є дуже корисною, адже ви зможете використовувати програму стільки, на скільки налаштували. Важливо проаналізувати кількість вільних годин і тільки так, встановлювати обмеження в часі. Я на власному досвіді переконалася, наскільки ця порада є корисною і завдяки їй в мене з’явилося більше часу.

Школярам раджу відразу після занять виконувати домашнє завдання. Адже вони під вечір втомлені, оскільки з самого ранку відвідують заняття. Тому що набагато приємніше ввечері відпочивати, ніж сидіти над купою завдань. Щоб зекономити час вдома, можна виконати домашнє завдання на перерві, звичайно, якщо воно не є важким. Школярам доводиться докладати неабияких зусиль для успіхів у навчанні. Тому у важкий для них період важливо чути себе і свої бажання. Якщо підліток потребує відпочинку, то на певний час потрібно відкласти всі справи й піти прогулятися, приготувати щось чи зайнятися своїм хобі. До речі, надзвичайно важливо мати улюблене заняття, адже якщо зациклюватися виключно на навчанні, ми будемо сильніше втомлюватися. А хобі в свою чергу відволікає, радує, заряджає й надихає.

Своїми історіями успішного складання ЗНО й порадами щодо розпорядження власного часу поділились молоді дівчата.

Людмила Пузяк, студентка 1 курсу спеціальності «Міжнародні економічні відносини» Ужгородського національного університету, середній бал ЗНО – 195. Дівчина розповіла, як готувалася до іспитів й поділилася порадами щодо підготовки до них: «ЗНО – перш за все перевірка себе й власних сил, витривалості й стратегії. На мою думку, 90% всіх абітурієнтів відкладали, відкладають і будуть відкладати все на останній момент. Я б обґрунтувала це з двох боків: з одного, для деяких «дефіцит часу» зіграє на користь, оскільки в нашого мозку не буде іншого варіанту, як плідно трудитись не жаліючи себе, але з іншого, краще грамотно розставити для себе всі крапки над «і» завчасно. Не слід готуватись так, як десь пишуть відомі блогери-зношники: за перевіреними схемами. Краще довіритись власним відчуттям, адже це є справді об‘єктивний та безпрограшний варіант. Я також спершу готувалася по різним збірникам й порадам блогерів, але скажу одне: без регулярної практики весь час буде витрачений марно».

Інфлюенсер з Ужгорода, Альона Маєр поділилася порадами щодо розпорядження часу, яких дотримується сама: «Ще з 9-го класу я взяла у звичку записувати плани на день і в ці плани входять звичайні деталі, які ми звикли не записувати, але ці деталі й грають роль в тому, чи виконаєте ви все на протязі дня чи забудете. На мою думку, в написанні плану важливо правильність його написання. Беручи мою підготовку до ЗНО й по сьогоднішній день, я завжди писала все по годинам. Такі дрібниці в моєму плані на день як випити стакан води чи поїсти зранку грають велику роль, адже це стало моїми корисними звичками, завдяки яким я наповнююся енергією. На мою думку, у своєму плані важливо бачити конкретний пункт, наприклад: замість «зробити домашнє завдання» написати «виконати вправу з української мови». Також дуже важливо знайти ту справу, яка тебе наповнює, у мене це малювання, танці під музику або просто релакс під фільм і свічки. Мені важливо відпочивати, адже завдяки цьому на наступний день мені легше ввійти в продуктивний ритм життя і я раджу вам цього ж».

Свою історію успішного ЗНО розповіла Христина Ігнат, студентка «Середня освіта. Українська мова і література» Ужгородського національного університету: «Привіт, мене звати Христина і я людина, яка минулого року страшенно переймалась через дуже важливий іспит у моєму житті – ЗНО. Отже, підготовка – це дуже важлива частина будь якого успіху, аби щось знати потрібно докласти чимало зусиль, адже для отримання знань необхідна робота, тобто повинно здійснитись переміщення інформації з книги до голови. Я складала три предмети: українську мову та літературу (189 балів), історію України (190 балів) і географію (188 балів). Коли ти починаєш готуватися, то одразу хочеться охопити все й одразу, але на цьому етапі потрібно зупинитися та проаналізувати ситуацію. Перше, що є необхідним для здорової і адекватної підготовки – це план майбутньої роботи. Для цього насамперед потрібно дізнатися всі темі з кожного предмету, виписати чи роздрукувати, розглянути їх й позначити різними кольорами рівень знань кожної з тем, наприклад: добре знаю тему – зелений колір, є певні прогалини – жовтий колір, провалля пам’яті – червоний колір. Також я склала собі список на кожен день тижня: у понеділок вивчала лише українську мову, у вівторок читала літературу, середа – історія, четвер – географія. Це допомогло мені зосередитися та не розвіюватись на зайві речі. Другий важливий крок. Не конспектуй все підряд, а виписуй лише основні речі. Також я записувала аудіо того, як розповідала правила і коли їхала додому – слухала ці записи. Третім кроком є режим твого дня. Краще налагодити свій режим, робити перерви, здійснювати прогулянки на свіжому повітрі. Одразу слід зважати на час виконання іспиту, слідкувати скільки тобі необхідно часу на виконання завдань. Так, дуже корисна порада вставати трохи раніше і зробити роботу мозку максимально продуктивною. У моменти, коли не хочеться продовжувати шлях, згадайте для якої мети ви це робите. ЗНО – це лише невеличке випробування порівняно з життям, але воно повинно загартувати та дати сил йти далі».

Дівчата молодці, в кожної свої цілі й кожна дотримується порядку у своєму житті. Важливо чути себе й робити те, що відчуваєш за потрібне. Щоб правильно розприділяти свій час потрібно мати бажання, бажання змінитися і стати організованим та самостійним.

Кароліна Кус, студентка відділення «Журналістика»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини