38052
17:03 7.122021

Шоколадна мрія хустянки Валентини Добженецької

Цікаве 52494

Усі ми маємо мрії. Як і людські долі, вони бувають різні: великі, зіркові, давні та нові, звичайні, солодкі і навіть… шоколадні.

Як з’їсти зовсім не шкідливий, але дуже смачний шоколад? Шоколад, який не шкодить фігурі, утім приносить неабияке естетичне й смакове задоволення? Хіба таке можливо? Звичайно, що так, якщо ви маєте мрію, велике бажання і таку ж любов до шоколаду, як креативна хустянка Валентина Добженецька.

Її шоколадна історія розпочалася три роки тому, коли вперше спробувала зробити шоколадні цукерки. А надихнуло на цю солодку справу, окрім любові до солодощів, бажання створити здоровий шоколад – тільки з натуральних інгредієнтів, без цукру та лактози. Ідея з’явилася під час пробіжки.

«Я надзвичайно люблю солодощі, однак розумію, що з віком вони негативно впливають на організм: з’являються набряки, зранку – пастозність обличчя, і, звісно, збільшується вага. Тому в якийсь момент я чітко усвідомила, що потрібно щось змінювати, і розпочала з харчування. Оскільки тривалий час працювала у сфері кредитування, то захотілося, навпаки, креативу, творчості й польоту фантазії. Так і вдалася до шоколадних експериментів. Перші варіння цукерок були повністю побудовані на моїх припущеннях, здогадках, без чітких рецептур і дотримання норм. Пам’ятаю свій перший «шедевр» і реакцію сина на цю зелену гречку (усміхається, – авт.), яку залишила в холодильнику й пішла на роботу. Він сміявся, однак коли я повернулася, то, на моє здивування, у холодильнику залишилася лишень одна цукерка, замість 15», – з усміхом згадує майстриня.

Переломним у солодкому захопленні хустянки став 2020 рік, коли вона придбала курс із виготовлення шоколаду.

«Тривалий час я стежила в інстаграмі за однією блогеркою-шоколатьє і знала, що вона навчає професійно, адже має освіту технолога-кондитера. Придбала її курс із виготовлення шоколаду. А потім мене вже було не зупинити: різні марафони, майстер-класи, відеоуроки. Тепер добре розуміюся, які продукти і як комбінувати. У процесі навчання дізналася все про шоколад, його інгредієнти, про інструменти і процес виготовлення. Однак скажу відверто, що жоден майстер-клас не навчить відчувати шоколад. Треба витратити купу часу, нервів та продуктів, аби вийшло гарно і смачно. Це приходить з досвідом», – упевнена пані Валентина.

І дійсно, варити шоколад – це не випікати найпростіше печиво за першим рецептом з інтернету, що трапився на очі. Від ідеї до її втілення креативна майстриня пройшла непростий шлях.

Жінка зауважує, що процес виготовлення шоколаду дуже тонкий. Головне – час і температура. Найскладнішим у цьому процесі є темперування: коли шоколад спочатку нагрівається, а потім охолоджується до конкретної температури. Так какао-масло переходить у стабільну форму, що надає виробу після охолодження твердості, крихкості та блиску. Тож якщо порушено режим температур, шоколад буде неправильно відтемперованим. Як перевірити? Якщо все зробити як слід, то шоколад не тане одразу в руках, а легко ламається й видає при цьому характерний хрускіт.

«Найскладніше вберегти шоколад під час темперування від потрапляння вологи та дотриматися всіх температурних режимів. Особливо це актуально влітку: коли виймаю з холодильника вироби і на них діє температура повітря в домі чи надворі. На цукерках з’являється конденсат. Він не шкідливий, але потім висихає і на шоколаді можуть виникнути плями», – продовжує пані Валентина.

Для виготовлення цукерок майстриня використовує тільки натуральні продукти нетваринного походження, без лактози: какао-масло, какао терте, горішки, сублімовані фрукти, мед, кокосові цукор, молоко та вершки. Усі інгредієнти без рафінованого цукру. Складові шоколаду та цукерок досить дорогі, тому і готові вироби виходять не з дешевих.

Має майстриня й оригінальні рецепти шоколаду.

«Перші шоколадки були звичайними. Тепер маю ширший асортимент виробів на основі сухофруктів, горішків. Усі цукерки глазуровані натуральним шоколадом. Може бути молочний, білий або малиновий.

Є навіть авторські рецепти. Це особливо приємно – створювати щось своє. Моєю гордістю є малинова цукерка. Її не реєструвала як свій винахід, але готую без чиїхось рецептів. Це плід моєї фантазії. І за відгуками друзів та знайомих – досить непоганий. Звичайно, є рецепти, які купую.

Серед фаворитів – цукерки на основі натурального шоколаду: лимонна, класичний, пряний або вершковий трюфель, халва, трюфель із журавлиною, а також «Райська насолода», – з гордістю розповідає шоколадниця.

Як зізнається пані Валентина, шоколад для неї – це насолода, хобі, результатами якого вона радо ділиться з іншими. Має майстриня сторінку в інстаграмі, аби її шоколад могли скуштувати замовники з різних куточків країни. І хоча поки що таке хобі приносить більше емоційної насолоди та скромні заробітки, вірить, що все вдасться. Найчастіше відправляє свої солодкі шедеври людям, з якими навіть не знайома: сарафанне радіо дає результати. Та першими все ж таки підтримали нове захоплення друзі.

А ще вона має мрію – відкрити шоколадну майстерню та крамничку з цукерками. Тож хочеться щиро побажати пані Валентині досягти успіху в реалізації задуманого й сміливо змінювати своє життя, іти за покликом серця, додавати своїм будням яскравих ідей та насолоджуватися улюбленою справою.

Богдана КЛЕКНЕР

Фото з особистого архіву Валентини Добженецької.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах