37593
17:53 11.102021

У Хусті ввосьме відбувся етнофестиваль «День Бетлена». Фото

Цікаве 13475

Сонячного й погожого недільного дня, 10 жовтня, у центральній частині старовинного міста над Тисою відбувся традиційний етнофестиваль «День Бетлена». Колоритне свято, що покликане зберігати історичні традиції та є культурним містком між різними спільнотами краю, засноване у 2013 році за ініціативи громадської організації «Про Культура Субкарпатіка», місцевих римо-католицької та реформатської громад.

За доброю традицією, святкування розпочалося з богослужіння в одному з найдавніших храмів Хуста – реформатському костелі. Після екуменічної молитви містяни та гості, які цього дня завітали з різних куточків Закарпаття, зібралися на центральній площі. Стартувало дійство із театралізованого відтворення давніх історичних подій 1615 року, коли князь Габор Бетлен подарував Хустський замок своєму брату. Виконали інсценівку члени спілки «Хранителі традицій села Шаланки» та студенти Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці II.

На свято також завітали консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Аттіла Ковач, Генеральний консул Угорщини у Берегові Матяш Сіладі, керуюча справами виконавчого комітету Хустської міської ради Генрієтта Маханець, заступник Солотвинського селищного голови Янош Кочерга, регіональний представник ГО «ТУКЗ-KМКС» Йосип Шорі та інші гості.

«У цей чудовий і сонячний день ми зібралися на подію, яка інтегрує у нашому краї представників різних національностей. Історія цього славного міста тісно пов’язана з історією Трансільванського князівства, яке очолював Габор Бетлен. Він був справжньою інтегруючою особистістю, і його вважають найкращим політиком ХVІ сторіччя. Період правління Габора Бетлена називають «Золотим віком», адже, крім того, що були припинені різні конфлікти та чвари, він створив сприятливі умови для розвитку культурної й освітньої галузей краю.

Його посил є актуальним і сьогодні, та, напевно, на всі часи – це шана один до одного, до культурної й духовної спадщини, до взаємного духовного-культурного збагачення», – звернувся до присутніх Генеральний консул Угорщини у Берегові Матяш Сіладі.

Привітав гостей та подякував усім, хто долучився до організації свята, і голова Хустського осередку ГО «ТУКЗ-KМКС» Йосип Козьма.

З вітальним словом виступила керуюча справами виконавчого комітету Хустської міської ради Генрієтта Маханець.

«Це свято об’єднує різні культури, різні традиції, якими багата наша Срібна Земля. Сподіваюся, що і надалі наша велика Хустська територіальна громада, де шанують і радо діляться своїми культурними цінностями, з повагою ставляться до історії, розвиватиметься в мирі, злагоді та добробуті», – побажала пані Генрієтта.

До спільної молитви усіх присутніх запросив настоятель римо-католицької церкви св. Анни та Йоакима Олександр Сулінчак.

Окрасою етнофестивалю стали виступи закарпатських народних ансамблів. Відкрили свято господарі міста – юні таланти Хустської ЗОШ I-II ст. з угорською мовою навчання. Свою творчість радо дарували колективи з Вишкова, Чома, Гечі, Дерцена. Потішили танцювальним мистецтвом вихованці зразкового хореографічного дитячого ансамблю «Еліт» та танцювального ансамблю «Гаклірка» із Середнього. В’язанку закарпатських мелодій подарували запальні «Хустяни» та «Руснаки».

Окрім духовної насолоди, всі охочі мали чудову нагоду поласувати різноманітними стравами угорської національної кухні. Поруч також діяли лотки з продукцією рослинництва, винами, солодощами та сувенірами. Малеча ж радо відвідувала цікаві майстер-класи із бісероплетіння, макраме та виготовлення ляльок, квітів зі стрічок, малювання на камені, вишивки тощо. Тож кожен на святі міг обрати собі заняття до смаку і гарно, в дружній теплій атмосфері провести недільний день.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах