37483
14:34 4.102021

У Малому Раківці за щастя вважають напитися води з Червоної криниці

Цікаве 7735

Село Малий Раковець, що на Іршавщині, простягнувся на 12 км під трьома горами гірського масиву Українських Карпат – Тупого, Китиці, Товстої. У лісах є криниці, в яких вода дуже смачна, а в літню пору, коли надворі +35, – холодна. Напився – і ожив.

Розповім про Червону криницю. Місцеві називають її Челленою кырницею. Протікаючи через базальтові поклади, водна артерія витікає з-під великого червоного каменю – вулканічного туфу. Як відомо, вулканічний туф – зцементована пірокластична гірська порода, яка утворилася з твердих продуктів вулканічних вивержень, згодом ущільнених і зцементованих.

Напитися води з Челленої кырниці люди вважають за щастя. Цікаво, чому? Правда? Знаходиться під горою Китиця. Вершина гори – 841 м над рівнем моря. У селі загальновідомий факт: довкола Китиці та Челленої кырниці – грибні місця. Тут ростуть білі, підберезники, голубінки, гірчиці, лисички. Раніше тут можна було назбирати суниць, та останніми роками хаща заросла і ягоди не плодоносять.

– Аби піднятися на таку висоту, то треба мати добре здоров’я. Для мене, 62-річного чоловіка, дійти до Челленої кырниці і напитися з неї води, втамувавши спрагу та вмити спітніле лице – то справжнє щастя, Божа благодать, – каже пан Василь і додає: – Вода дуже добра, влітку – холодна.

Жителі присілка Глухий гуштанок споживають воду з Черленної кырниці щодня: п’ють, напивають худобу, перуть одяг – звідси проклали водогін декілька років тому.

На фото Василь Савко п’є воду з Челленої кырниці 27 вересня 2021 року під час сходження на гору Китиця для участі в обряді освячення Хреста.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах