37191
13:43 31.082021

На Рахівщині почала дозрівати унікальна ягода голубіка

Цікаве 3974

На Рахівщині почали дозрівати у горах ягоди які можуть злегка п’янити й кружити голову. Зовні вони дуже схожі на яфину, іх навіть дуже легко переплутати, але яфина чорна і зовні в середині, а голубіка зовні чорна, а в середині біла.

Юрій з села Богдан розповів: цю ягоду (голубіку) теж збирають та здають за 33 гривні за кіло, та її не здаю, бо вона дуже насправді дорога для здоров’я заміняє куча ліків, тож збираю її лише для себе. Ці Ягоди мають протизапальну, жарознижувальну, сечогінну та загальнозміцнюючу дію. Також застосовують як вітамінний засіб. Вона нормалізує обмін речовин, лікують подагру, артрит, позбавляють організм від глистів. Пектинові речовини зв’язують токсини, радіоактивні й важкі елементи й виводять їх з організму. Цього навчив мене ще мій дідусь, який все життя проробив у лісі, лікувався лише травами та помер у 93 роки.

Які ж все-таки відмінності чорниці (яфини) від голубіки?

Поглянувши на рослину можна помітити, що часто кущ голубіки трохи вище куща чорниці, отже, чорничні ягоди майже стеляться по землі.

Рослина – голубіка має твердий стебло майже до самого верху, чого немає у кущів чорниці, в якій залишаються м’якими не тільки самі молоді пагони, але часто і серединні гілки.

Ягоди чорниці, на відміну від лохини, бруднять мову і руки. У чорниці темні стеблинки і темний сік ягід, тоді як сік голубіки не має кольору.

В обох випадках ягоди своєрідні на смак, їх можна переплутати, але якщо пристосуватися, то смак також відрізняється. Смак чорниці більш виражений, а голубіки більш нейтральний, хоча і більш солодкий.

Часто можна зустріти досить великі ягоди голубіки, які перестають бути круглими, як у чорниці, а витягуються і стають грушоподібної форми.

Колір ягід може бути схожим. Але все ж є відмінність, а саме: синьо-блакитний відтінок у голубіки і майже чорні, іноді з білим нальотом – у чорниці.

Голубіка – ягідний чагарник того ж сімейства і роду. Тобто чорниця і лохина – різні види одного сімейства і роду.

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини