37148
17:46 26.082021

Закарпатські грибники полюють на квочку, та фартить одиницям

Цікаве 17992

Для грибника знайти квочку – це справжня удача, це як зірвати джек-пот, – каже кореспонденту «Карпатського об’єктива» любитель тихого полювання з Перечина Василь Василиха. – Ці гриби у лісах Перечинщини ростуть на своїх, особливих місцях. Таких місць знаю декілька, періодично навідуюся туди. Цього літа квочок вполював мало, не було їх. Вчора, повертаючись із Ужгорода додому, вирішив відвідати одне із місць у лісі. Дай, думаю, заскочу, а раптом? І ось на тобі – на мене чекали три файні квочки! Такі парадні! Емоції зашкалювали. Я був приємно вражений, здивований, бо надворі кінець серпня, а для них це вже пізня пора. Був тут десять днів тому – як прийшов, так і пішов з ні з чим. А тепер, а тепер аж три! До авто приніс свою знахідку в футболці, бо не мав навіть пакета. Аромат квочки не передати!

З квочки Василихи готують поливку (бульйон) – із свіжих грибів та заморожених. Василь запевняє, що смак страв із квочки – неймовірний, це справжній делікатес.

Чесно кажучи, я грибарила і в лісах Перечинщини, і Мукачівщини, і Іршавщини, але жодного разу не пощасливило вполювати квочку. Тільки бачила на базарі в обласному центрі. Страву ще не пробувала.

На Закарпатті цей гриб через його дивний вигляд як тільки не називають: квочка, гриб-баран, диво-гриб, заяча капуста, федор-гомба.

Наукова назва – Грифола кучерявенька (Grifola frondosa).

Вікіпедія подає таку інформацію. Грифола кучерявенька, грифола листувата, гриб-баран (Grifola frondosa) – вид базидіомікотових грибів родини мерипілові (Meripilaceae). Це великий, іноді величезний гриб, іноді називають грибом-бараном. Відрізняється чудовим смаком, але зустрічається рідко.

В основному гриб зростає у Китаї, в північно-східній частині Японії і Північній Америці, і цінується в традиційній китайській і японській гербології як лікарський гриб. Він широко вживаний в Японії, а його популярність у східній кухні зростає, однак повідомляють, що гриб в рідких випадках може спричинити алергічні реакції.

Поширення

Ареал виду: Євразія, Північна Америка, Австралія. В Україні на території Закарпаття, Карпатських та західноукраїнських лісів, у Лісостепу, Степу, а також у Гірському Криму. Зростає у широколистяних лісах.

Опис

Плодові тіла грибів діаметром до 80 см і масою до 10 кг. Плодове тіло являє собою густий рунистий зросток псевдошапкових грибів з досить виразними ніжками, що переходять у листкоподібні або язикоподібні капелюшки. Ніжки світлі, капелюшки по краях темніші, у центрі світліші. Колір від сіро-зеленуватого до сіро-рожевого, залежно від віку та освітлення. М’якоть біла, ламка, має цікавий горіховий запах та смак.

Використання

Гриб має своєрідний горіховий смак. У їжу краще використовувати молоді екземпляри, які варять, сушать. Дуже гарний для супів, бульйонів та смаження.

Природоохоронний статус

Включений до Червоної книги України (2009) та Білорусі (1993). Охороняється також у Литві, Польщі.

Тетяна Грицищук, Фото Василя Василихи

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах