37099
13:48 22.082021

У лісі Перечина росте рідкісна отруйна рослина. Фото

Цікаве 17182

У лісі Перечина росте рідкісна отруйна рослина, яка водночас має і лікувальні властивості. Йдеться про арум.

Днями я грибарила зі знайомою Емілією у лісах Перечина. Повертаючись додому, неподалік гори Гурка мою увагу привернули червоні ягоди на ніжці. Раніше не зустрічала такі, рослина невідома мені. Зацікавилась. Емілія теж не знає, що це за плоди, хоча пройшла більшу частину лісів Перечинщини, збирає лікарські трави та ягоди. «Не звертала увагу, можливо і бачила», – каже жінка.

Рослину сфотографувала, зірвала декілька ягід – м’які, конусоподібні, на вигляд апетитні, але не пробую.

У групі «Рослинний світ України» у Фейсбуці написала пост про невідому мені рослину, додавши фото. Користувачі допомогли ідентифікувати – арум.

Зміїна пальма

У мережі Інтернет пишуть: «Аронник, «тибетська ящірка», «леопардовий або зміїна пальма» – яких тільки імен не отримав арум за свій незвичайний зовнішній вигляд. Яскравий представник сімейства ароїдні. Він нагадує за формою калу. Арум (Arum italicum) – бульбова багаторічна трава, яка росте в зоні помірного клімату в Європі, на Кавказі та в Центральній Азії. Зустрічається в дикій природі у вологих змішаних лісах і в чагарниках. Найвідомішими видами є аронник плямистий і арум italicum. Вони не дуже великі, до 50 см заввишки».

Що каже Вікі?

 

Вікіпедія подає загальну та коротку інформацію: «Кліщинець, або арум (Arum) – рід трав’янистих рослин родини кліщинцевих (Araceae).

Багаторічна трав’яниста рослина.

Плід – ягода.

Кореневище кліщинцю плямистого (Arum maculatum) отруйне.

Отруйний, при висушуванні отруйні властивості втрачаються. Борошно з висушених коренів кліщинцю плямистого містить до 25 % крохмалю, придатне в їжу. Арумом іноді називають декоративну рослину Zanteschia aethiopica походженням з Південної Африки.

Багаторічні трав’янисті рослини з бульбовидним кореневищем, стріловидними або списовидними листками і одностатевими квітками, зібраними в початок, обгорнений покривалом.

Відомо близько 20 видів, поширених у середній і південній Європі та Західній Азії (переважно в лісах)».

В Україні відомі такі види:

  • Кліщинець білопокривний, або білокрилий (Arum albispathum)
  • Кліщинець Бессера (Arum besseranum)
  • Кліщинець видовжений (Arum elongatum)
  • Кліщинець італійський (Arum italicum)
  • Кліщинець плямистий (Arum maculatum)
  • Кліщинець східний (Arum orientale)

Інформація з відкритих джерел

Хімічний склад, заготівля та зберігання аруму плямистого

Бульби цієї рослини мають багато крохмалю (біля 70%), а також 0,1% ароніну та сапоніни.

У лікувальних цілях застосовують свіже або сухе потовщене бульбоподібне коріння (Radix Ari maculati), яке заготовляють весною до появи листя або восени. Коріння чистять, звільняючи від кори, потім ріжуть та сушать у сушарці або на відкритому повітрі при температурі 40 градусів. З 8 кілограм свіжого коріння аруму плямистого отримують близько 1 кг сушеної сировини, яку зберігають в добре провітрюваних сухих приміщеннях. Також можна зберігати й свіжі бульби, загорнувши їх у вологий пісок в підвальному приміщенні. Ця рослина належить до неофіційних лікарських рослин.

Фармакологічні властивості та застосування аруму плямистого

В народній медицині рослину застосовують у якості знеболюючого, протизапального та відхаркувального засобу. Настій бульб внутрішньо вживають при невралгіях, ревматизмі, хронічному бронхіті, катаральних станах верхніх дихальних шляхів, бронхіальній астмі, захворюваннях печінки, гастритах з підвищеною кислотністю, а також для виведення піску та каменівз сечового міхура та нирок. При вагітності (в першій половині) настойку аруму плямистого використовують як протиблювотний засіб.

Коментар науковця

По коментар звернулася до кандидата біологічних наук, доцента Ужгородського національного університету Олега Колесника. «Рослина і отруйна, і лікарська одночасно. Зустрічається спорадично (рідко). Я категорично не підтримую самолікування отруйними рослинами», – ось його відповідь.

P.S.Яскраві червоні плоди виглядають апетитними, але не варто пробувати їх на смак. Вони та інші частини рослини дуже отруйні! Будьте обережні!

Тетяна Грицищук, фото автора 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини