36978
13:49 12.082021

Небезпечна зустріч: На Рахівщині часто можна зустрітися з отруйними зміями

Цікаве 4923

На Рахівщині стикатися з отруйними зміями доводиться багатьом любителі збирати ягоди й гриби, навіть у дворі місцеві жителі часто можуть зустріти такого “гостя”.

При кожній зустрічі зі змією людина відчуває інстинктивний страх. Це зрозуміло. Від змії нічого хорошого очікувати не доводиться. Можна почути неймовірні розповіді про підступність і злостивість змій. «Очевидці» стверджують, що змії ганяються за людиною, наполегливо переслідують її, стрибають, згортаються колесом і котяться слідом…. Та все це лише чутки.

Пан Іван зустрів нещодавно на горі Мегора досить велику отруйну гадюку розповів: я не розпізнаю назви гадюк, але добре знаю, що отруйні змії першими на людину не нападають. Як правило, вони намагаються уповзти. І, звичайно, не ганяються за людиною. Зрозуміло, якщо змію наполегливо переслідувати, схопити рукою або притиснути ногою, вона пустить у хід свої страшні зуби. Але ж і миша, якщо її взяти в руки й притиснути, теж кусається!

Ми вирішили трохи дослідити та розповісти про гадюк, що краще знати коли з ними зустрінемось, та як поводитись.

У будь-якому, навіть «найзміїнішому» місці, трохи уваги і холоднокровності при вільній або мимовільній зустрічі зі змією дозволить уникнути укусу. Поведінка всіх змій при зустрічі з людиною залежить насамперед від ступеня розігріву змії. У прохолодну, похмуру або дощову погоду, коли змії охолоджені, їхні рухи мляві, повільні, невпевнені. Змія приймає позу загрози — звивається в клубок, голосно шипить, іноді широко роззявляє пащу і робить випади головою у бік наближення людини. Серйозної небезпеки в цьому немає, тому що охолоджена змія рухається настільки повільно, що знищити її не представляє великої праці.

Інша справа в суху і жарку погоду: змії тоді добре розігріті і активні, Правда, активна змія, здалеку помітивши людину, зазвичай намагається повзти в найближчий притулок. Якщо її не переслідують, то через 10-15 хвилин вона знову виповзає з притулку і, озирнувшись, укладається на те ж місце, де лежала раніше. Рухи змії різкі, швидкі. Якщо в цей час змію переслідують, а сховатися їй ніде, то вона обороняється: зіщулившись в грудку, з шипінням викидає голову в бік переслідників. Однак і при цьому вона намагається наблизитися до будь-якого притулку і сковзнути в нього.

При наполегливому переслідуванні змія лютішає, і стає доволі небезпечною. Швидко стискаючись в клубок і тут же розпрямляючись у всю довжину, як би підскакуючи над землею, вона намагається наблизитися до переслідувача. Рухи її настільки стрімкі, що за ними важко встежити. У таких випадках змія нападає на людину. Але робить вона це, тільки обороняючись і тільки тоді, коли їй ніде сховатися.

Чому ж змії все ж кусають людей і тварин? Перш за все, змія кусає необережну людину, що прижала її ногою або рукою. Але бувають випадки, що змії кусають людей і тварин, які не торкаються їх…

Змії не бояться рухомих предметів, якщо ці предмети не роблять різких рухів. Можливо, що змії просто не помічають їх, бо зір у них досить слабкий. Людина при зборі ягід чи грибів і тварина, що пасеться пересуваються повільно і різких рухів не роблять. Змія не лякається і не відповзає з лежання, де вона зазвичай вкрита, і не виділяється на загальному тлі. Ні людина, ні тварина не помічають змію, що лежить нерухомо, і наближаються до неї на занадто близьку відстань. Перелякана змія вдається до самозахисту і кусає несподіваного гостя.

Тож найкращий спосіб уникнути укусу – бути дуже уважним, куди ми ступаємо, а ще краще мати добрий одяг, спеціальний для лісу.

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті – повітряна тривога
13:19
У Мукачеві відкрили виставку відомих та маловідомих для загалу робіт Володимира Микити
13:03
«Гуцулка Ксеня» та Остання ніч у Хусті»: театральні прем’єри Хустського театру в Ужгороді
12:05
Закарпатські митники виявили неточності у документах харківського бізнесмена
11:19
У Тячеві відбувся Форум, присвячений 10-річчю децентралізаційної реформи в Україні
10:20
Зарічанська громада знову зустріне Героя
10:01
Актуальне інтерв’ю з головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою про ПП «Лужанка-Берегшурань»
09:43
Стало відомо про загибель жителя Виноградівської громади
09:21
Школярі Ужгорода упродовж місяця вчитимуться правильному поводженню із відходами, адже їх можна і необхідно перетворювати на ресурс
08:52
Дві прем’єри в Ужгороді презентує Закарпатський обласний театр драми та комедії
18:38
Всі новини