36967
15:26 9.082021

Закарпатці вшановують Пантелеймона-цілителя і збирають лікарські рослини

Цікаве 6373

Сьогодні, 9 серпня, православна та греко-католицька Церква вшановує великомученика Пантелеймона-цілителя, який за життя був лікарем. Прожив всього 25 років. На іконах представлений юнаком в одязі святих цілителів – синьому хітоні із золотими нарукавниками, синій сорочці з золотим оплеччям та коричневому плащі, зібраному на грудях. На лівому плечі вузький білий пасок, подібний дияконському орарю. У правій руці мученицький хрест, у лівій – коробочка для ліків, по формі нагадуючи чудотворні реліквії.

Цього дня віряни звертаються до святого з молитвами про духовне і фізичне здоров’я, зцілення, а також позбавлення різного виду залежностей.

Хто такий святий Пантелеймон

Святий Пантелеймон Цілитель народився в Нікомидії (зараз – територія Туреччини). Він безкоштовно лікував людей, через що деякі лікарі позбулися прибутків і вирішили донести на нього імператору Максиміану. Вони сказали, що Пантелеймон відвідує ув’язнених християн у тюрмах і лікує їх іменем Христа. На допиті в Максиміана святий силою молитви зцілив невиліковного хворого, але правитель озлобився й відправив Пантелеймона на тортури. Численні катування не принесли йому шкоди і в результаті мученика засудили до усікновення голови.

Однак і цього разу Пантелеймон залишився неушкодженим. Коли він став молитися, з небес почувся голос, який закликав святого до Царства Небесного. Тоді великомученик попросив воїнів виконати наказ імператора.

Як зазначено в житії, після усікновення голови з рани Пантелеймона замість крові полилося молоко, а оливкове дерево, до якого він був прив’язаний, одразу ж укрилося плодами. Тіло святого кинули в багаття, але воно не згоріло й було поховане християнами.Глава Пантелеймона зберігається в монастирі імені святого на Афоні.

Що можна робити в День Пантелеймона: традиції

У православ’ї Пантелеймон вважається цілителем і покровителем воїнів.Віряни моляться святому про зцілення недуг, про духовне і фізичне здоров’я.

У День Пантелеймона, як і в інші церковні свята, слід піклуватися про інших людей і допомагати нужденним.

На Пантелеймона також заведено збирати цілющі трави: за повір’ям, зібрані цього дня, вони мають особливу силу. Пані Ольга з Перечина розповіла кореспонденту «Карпатського об’єктива»: «Щороку 9 серпня збираю пижмо, звіробій, материнку, кропиву. Із трав готую чаї, напари, які додаю до ванн. Пижмо сушу, в’яжу в пучечки і ставлю в оселі від молі (шашелю) – допомагає».

к

Прикмети в День Пантелеймона

Коники активні, стрекочуть і стрибають – до ясної сухої погоди.

Мурахи закривають входи до мурашників – до дощу.

Качани капусти завиваються – до холодної осені.

Хто народився на Пантелеймона, того наділено даром цілительства.

Що не можна робити в День Пантелеймона

Працювати, в тому числі в полі, – вважається, що в цьому випадку гроза все спалить. Люди вірили, що Пантелеймон може жорстоко покарати за те, що хтось недослухається. Вважалося, що урожай на полі може повністю згоріти, а в того, хто пішов працювати на поле в день свята вдарить блискавка. Також люди вірили, що не можна перевозити або носити сіно, адже Пантелеймон його спалить.. У деяких населених пунктах свято носить назву «Палія».

Випікати в цей день хліб – було грішним ділом. Бути байдужим до чужої біди – інакше Бог покарає за це. У цей день заведено допомагати тим, хто знаходиться в біді.

Вшанування

Щороку відбувається нагородження Медаллю Святого Пантелеймона у номінації «За лікарське мистецтво», що вважається найпрестижнішою у всьому медичному середовищі, а її отримання означає всесвітнє визнання заслуг у цій сфері..

У селі Осій-Кам’янка, що на Іршавщині, діє Свято-Пантелеймонівський жіночий монастир Мукачівської єпархії Української Православної Церкви. 9 серпня тут багатолюдно. Вірники приходять на престольний празник, аби помолитися і попросити зцілення у святого Пантелеймона.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Ужгородські баскетболісти боротимуться за медалі Першої ліги України
13:41
Закарпатцям пропонують перейти в особистий кабінет ТОВ «Газмережі»
12:32
Всі новини