36785
10:38 21.072021

На Закарпатті пік цвітіння гортензії

Цікаве 11822

На Закарпатті пік цвітіння гортензії. Така краса, що перехоплює подих.

Використовують у декоративному садівництві. Ця краса росте у кожному населеному пункті. Гортензії квітнуть на клумбах, біля багатоповерхівок у містах, радуючи людське око. Кольорова палітра дуже багата: білі, рожеві, сині, голубі, фіолетові. Така краса – тільки милуйся. До того ж, безкоштовно і скільки завгодно.

Цікавинкою рослини є здатність міняти колір суцвіть у залежності від кислотності ґрунту.

Під моїми вікнами ростуть кущі цієї диво-квітки. Посадила їх 40 років тому жителька будинку Марія Михайлівна. Два роки тому я обрізала старі пагони, залишивши буквально декілька. Цього року на молодих пагонах з’явилися перші квіти. Чагарник зацвів пишно-пишно. Жителі площі Незалежності на тлі цієї краси фотографуються, роблять селфі.

Пані Елеонора з Мукачева – затята квітникарка. Її обійстя потопає у сезонних квітах та буйній зелені. Кореспонденту «Карпатського об’єктива» жінка розповіла, що гортензії – її улюблені квіти: «Ніжні квіти асоціюються у мене з літнім небом, хмаринками. Ці лобти мають навіть дуже святковий вигляд! Усім своїм літнім подругам на день народження дарую букет гортензій. Телефонують і кажуть, що святкові троянди вже викинули, а мої гортензії ще все «живі».

Біля Зеленому ринку, що знаходиться на площі Корятовича обласного центру гортензії продають ужгородські пенсіонерки. Букет із п’яти квіток правлять по 15-30 грн. Більшість людей купують ці квіти і несуть на могили рідних. Дехто ставить вдома у вазу й милується цією неймовірною красою. Гортензії довго «тримають» свіжий вигляд.

Довідково

Горте́нзія (Hydrangea) – рід квіткових рослин родини гортензієвих, який має близько 70-75 видів, ростуть у Південній та Східній Азії, Північній та Південній Америці, найбільша видова різноманітність у Східній Азії, особливо в Китаї та Японії. Назва гортензія дано на честь принцеси Гортензії – сестри принцаСвященної Римської імперії Карла-Генріха Нассау-Зігена. Пізніше європейські ботаніки-систематики назвали рослину Hydrangea macrophylla (Гідранґея великолиста). Слово Hydrangea можна буквально перекласти як «посудина з водою» (грец. hydor – вода, грец. angos – посудина). За однією версією, гортензією назвали за форму насіннєвих коробочок, які нагадують глечик, за іншою – за вологолюбність. Усі частини рослини містять ціаногенні глікозиди, тому вважаються отруйними – вживати в їжу їх протипоказано. Однак, випадки отруєння трапляються рідко, оскільки рослина не виглядає привабливою як джерело їжі.

Цікавий факт

Філімбер Коммерсон, французький вчений-натураліст, на честь першої французької жінки-математика й астронома Ніколь-Рейн Лепот назвав «лепотією» нову квітку, привезену з Японії. Але за квіткою закріпилася назва «гортензія».

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах