https://rx.ua
36748
16:48 17.072021

У Малому Раківці, що на Закарпатті, виросли гірчиці як паляниці

Цікаве 8289

Село Малий Раковець, що на Іршавщині, – грибне. Літні гриби цьогоріч вродили добре, хоча бували і щедріші роки, кажуть малораківчани. На початку сезону було багато лисичок, голубінок. У довколишніх лісах білі знаходили не тільки завзяті та досвідчені грибарі, а і початківці та ті, які жартома кажуть: «Найду гриба, кіть ся в нього зашпотаю». Сезон збору літніх грибів завершується, тривав майже два тижні. Соцмережі заполонили фото із лісовими трофеями – назбирав-сфотографував-похвалився.

– Білі гриби були і в малій хащі, над селом, і у великій, буковій. Знаходив і такі малі, як жолуді, і великі, деякі мали кіло. Через спеку багато червивих, але траплялося, що великий, корінастий гриб був повністю чистий. По гриби ходив декілька разів, повертався додому і з декількома трофеями, і з повним кошиком. То таке: сьогодні грибів нема, а завтра з’являться. Треба дощ і тепло. Готували різні страви, то якраз було говіння (піст, Петрівка), зробили запаси на зиму. Сушені літні білі гриби дуже пахучі, з них виходить ароматний суп, смачна підлива до картоплі, макаронів, гречки, тому люди стараються насушити бодай трохи літніх грибів, – розповів кореспонденту «Карпатського об’єктива» пан Іван.

Я також грибарила цього літа у лісах рідного села. Була вражена великим урожаєм гірчиць, до того ж вони виросли такі великі, як паляниці, траплялися навіть з розміру кришки на дволітрову каструлю (див.фото). Грибники з багаторічним досвідом були приємно вражені лісовими трофеями.

– Прийшов у Волосянку та Глибокий ярок (урочища, в яких знаходяться грибні місця), а тут гірчиці лиш біліються. Такі гриби любо збирати, – не приховував емоцій Микола. – Гірчиць нарізав швидко, за годину кіш був повний. Додому йшов довше, як збирав, бо нести десять кілограм грибів не так легко.

Таких гірчиць-гігантів не бачили навіть старожили.

– Мені 72 роки, грибарю з семирічного віку, такі гірчиці-паляниці бачу вперше, – зізнався Петро Васильович і додав: – Великі гірчиці смачніші, тому що у них менше молочка і гіркоти. Дружина відварила у двох підсолених водах. Охолоджені обваляла у муці і випекла у сковороді – було дуже смачно. До речі, гірчиці корисні, у них багато йоду.

На Закарпатті ці гриби називають по-різному: білі грузді, гірчиці, гірчині, бо з них витікає біле молочко, гірке на смак. Грибники радо відправляють до своїх кошиків, вдома засолюють, маринують, випікають як відбивні. Гірчиці не смажать і не готують з них супи чи підливки.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Головне