36640
10:47 9.072021

У монастирі Дубрівки, що на Закарпатті, відбувся головний відпуст

Цікаве 13011

У селі Дубрівка, що на Іршавщині (тепер село належить до Хустського району), з 1925 року діє православний монастир, зведений на честь Іоанна Предтечі. Спочатку скит був чоловічий, а у 2000 році його було перейменовано на жіночий. Наразі тут несуть послух 15 сестер.

У 1952 році монашу обитель було закрито. Відродження розпочалося в 90-х роках минулого століття. У 2001 році зроблено добудову до храму в честь Іоанна Предтечі, а згодом побудовано два двоповерхові корпуси, дзвіницю, водосвятну каплицю та гостинницю для паломників.

Монастир відвідує багато паломників із Закарпаття та різних куточків України, і навіть із-за кордону.

Головні відпусти у Свято-Іоанно-Предтеченському монастирі проводяться 7 липня (Різдво Іоанна Предтечі) та 11 вересня (Усікновення глави Іоанна Предтечі). У ці святкові дні обитель збирає декілька тисяч вірників. На відпусти завжди приїжджає керуючий Мукачівсько-Ужгородською єпархією владика Феодор.

Незважаючи на спекотну погоду, в середу, 7 липня, до монастиря прийшло багато людей. На престольному празнику побувала і кореспондент “Карпатського об’єктива”. Святкове Богослужіння звершили понад 30 священників разом з архиєпископом Феодором. Після відбувся традиційний хресний хід з читанням Євангелія та миропомазання.

У своїй святковій проповіді владика наголосив, що 7 липня Христова церква вшановує пам’ять одного з великих святих, який є прикладом справжнього подвижницького життя – пророка Іоанна Предтечі.

Територія монашої обителі чимала, але доглянута, потопає у буйній зелені та квітах. Водограй “приманює” не тільки дітлахів, а і дорослих. У водосвятній каплиці всі бажаючі можуть набрати цілющої води. Цього дня розгорнули тут справжню торгівлю. Продавали церковну утварь, ікони, свічки, а також незмінні символи церковних празників – пацюрки і когутики (лизала).

Владика Феодор привітав Іванів, Іванок, Івановичів, Іванівних з іменинами і побажав многая літ. Запросив усіх на престольний празник до села Білки на 12 липня.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото та відео автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах