36556
11:25 28.062021

Гастрономічні традиції закарпатського Онока: підбивана страва і голубці

Цікаве 12266

У кожному населеному пункті Закарпаття готують традиційні повсякденні та святкові страви. Сьогодні кореспондент «Карпатського об’єктива» розповість про гастрономічні традиції села Онок, що на Виноградівщині. У неділю та свята тут смакують підбиваною стравою та голубцями, які готують напередодні, зазвичай у суботу.

Фото – з доступних джерел Інтернету

– У нас так заведено здавна, що у неділю на столі має бути пудбивана страва і голубці. Пудбиваємо пасулю, крумплі, лопатки, дзяму. Влітку популярними є пудбивані крумплі разом з лопатками, – каже Надія Турянин, староста села.

Підбиванки – улюблені страви оноківчан. Страву готують великими об’ємами, щоб сім’я мала що їсти на кілька днів. Настояна страва у холодильнику чи прохолодному місці стає ще смачнішою. На трьох чоловік Надія Петрівна готує страву в семилітровій каструлі. Молоко купує в односельчан, сметану – в місцевому магазині.

– Раніше їдіня готували в суботу до заходу сонця, а тепер мало хто дотримується цього звичаю, бо люди цілий день працюють на полі, городі, до хижі заходять ввечері, і вже тоді господині починають готувати їду на неділю. Більшість першу страву готує так, як я. Чищені крумплі ріжу, варю у невеликій кількості воді, солю. Ллю квасноє молоко, даю закипіти. Додаю солодке молоко, потім сметану. Даю закипіти. Так само заправляю і пасулю, – ділиться рецептом. – На буженині мало хто з оноківських ґаздинь готує крумплі та пасулю. На буженині готуємо дзяму.

У неділю може прийти у гості дочка з Приборжавського, то треба, аби було що їсти. Взагалі-то, пубдивана страва йде у нас «на ура», всі люблять сербанку, до того ж, пудбиваноє даєся їсти, – посміхається моя співрозмовниця. – Якщо приготую в суботу, то вже їмо і цього дня. Наступного дня страва стає ще смачнішою. Вкрай рідко щось залишається на понеділок.

Пані Надія страви чередує: на одну неділю готує левеш з домашньої курки або качки, на другу – підбиванку.

Фото – Надія Турянин

Друга недільна страва в Оноці – голубці. Надія готує з кілограма рису.

– На троє чиляди готую з кіло рису. Вистачає і на понеділок, і на вівторок. Голубці готую пісні, на олії, зажарку з цибулі та моркви, додаю спеції. Пісні багато хто робить, бо так практичніше – можна їсти холодними. Беру із собою на роботу. Деякі жінки додають і м’ясний фарш, гриби. Мій чоловік дуже любить смажене м’ясо з голубцями, готую, бо, слава Богу, маємо своє м’ясо – утримуємо свині і птицю.

Цікаво, що голубці Надія викладає сторчма.

Фото – Надія Турянин

– Зазвичай голубці викладають у каструлю лежачи, а я – сторца. Тоді не розварюються і легко їх виймати, – пояснює і додає, що сторчма голубці викладають, коли готують гостину, комашню, псавтирю.

Тетяна ГРИЦИЩУК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах