36547
10:07 28.062021

Сьогодні закарпатський Малий Раковець у зароці

Цікаве 18639

Сьогодні, 28 червня, село Малий Раковець, що на Іршавщині, в зароці. Що це означає – у матеріалі нашого кореспондента.

У перший день Петрівки, а він припадає на понеділок, селяни не працюють на городі, в саду, на полі, із сіном, хоча у цей період триває косовиця і роботи, як кажуть, непочатий край. Такого звичаю малораківчани дотримуються давно, понад сто років, хоча точно сказати ніхто не береться. Люди дали обітницю, що цього дня утримуватимуться від сільськогосподарських робіт.

У селі переповідають історію, яка сталася давно із худобою та сіном.

Ось що розповів кореспонденту «Карпатського об’єктива» 72-річний Петро Васильович:

– Будучи малим дітваком, чув від старших людей таку історію. Багато років тому, ще за часів Австро-Угорщини, першого дня Петрівчаного говіня був такий випадок. Люди робили із сіном, і враз над селом здійнявся вітер, небо затягнулося чорними хмарами, почало збиратися на бурю. Вихор розкидав усе сіно, а декілька пластків, які вже готувались до оборогів, сіяниць, вітер підняв у повітря і поніс на сотні метрів. У цей же час череда, яка випасалась на лазі, збидзилася і почала тікати долі селом. Худоба не реагувала на команду-прохання чередарів зупинитися. Корови тікали так, що молоді чередарі не могли їх догнати, просили допомоги у селян, яких зустрічали дорогою, але і ті не могли нічим зарадити. За 15 кілометрів на четвертому селі, чи то у Дубрівці чи у Зарічеві, збуджену та втомлену худобу люди, які копали городину, зупинили з мотиками. Скот був дуже наляканий, ледве стояв на ногах. І тоді село зареклося, дало обітницю не працювати із сіном.

Ганна вийшла заміж до сусіднього села Великий Раковець, але дотримується звичаю рідного села.

– У невістках була недовго, декілька років. У понеділок була файна погода, люди робили із сіном. Після обіду почало збиратися на бурю. Господарі поспішали скласти сіно у пластки, занести до оборогів, бо гіршого нема, як у сухе сіно вллє дощ. Думаю: іду і я та зберу сіно, я ж живу у Великому Раківці, а тут цього дня роблять. Взяла вила, почала збирати сіно в пласта – і тут як здійметься вітер, то все моє сіно підняв у воздух, порозмітував по деревах. Лишилася я тої роботи і відтоді цього дня не працюю із сіном, – розповіла свою історію пані Ганна.

Цього дня у Покровській церкві священик править службу за худобу.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах