36483
16:53 20.062021

Подорож у минуле: у Мукачеві відбувся фестиваль-реконструкція весілля Ілони Зріні та Імре Текелі. Фото, відео

Цікаве 9557

Зануритися в епоху середньовіччя та побувати на весіллі Ілони Зріні та Імре Текелі змогли усі бажаючі жителі та гості міста. 19 червня в Мукачівському замку «Паланок»  вже вп’яте відбувся щорічний фестиваль-реконструкція весілля Ілони Зріні та Імре Текелі.

Княгиня Ілона Зріні та Імре Текелі поєднали свої серця 15 червня 1682 року, їх весілля тривало цілих 8 днів.  А от в 2021 році клятви один одному зачитали актори Мукачівського драматичного театру: Валентин Тютюнник та Катерина Дунай. Кажуть, для них велика честь грати цих історичних постатей і кожного разу, як вперше. 

«Я от вже вп’яте граю Ілону Зріні та й таке маю відчуття, ніби вже схожа на неї стаю трохи.  Можна сказати, що це була остання володарка цього замку. Жінка дуже сильна і вольова, яка тримала штурм і оборону цієї фортеці та робила це особисто», – розповідає  Катерина Дунай.

Княгиня Ілона Зріні, нащадниця хорватського князя Трансільванського князівства.  ЇЇ  поважали угорці, хорвати та османи. Жінка примирила три країни, каже  екскурсовод Єва Колесник.

 « Ілона Зріні здивувала весь світ. Чому про це весілля так багато говорять і реконструкція відбувається саме цієї історії. Ніби, що особливого, весілля, ну покохали один одного, але це весілля змінило карту Європи, змінило її історію. Угорщина отримала федеративну незалежність у складі великої Австрійської імперії. А почалося все з цього прекрасного весілля. Також Ілона Зріні – це єдина в світі жінка, яка отримала бойову нагороду честі, доблесті і слави всього мусульманського світу, грамоту – атнаме. Ні до неї, ні після неї, ніхто такої нагороди з чоловіків – християн не отримував. І нам, по – факту, є ким пишатися, адже ця жінка володарювала в нашому Мукачівському замку. Вона зробила саме цей замок центром оплоту і свободи», – каже розповідає Єва Колесник.

 «Цей рік,напевно,найважчий в організації, тому що робимо це нарешті в повноцінному живому форматі. Минулого року у нас був такий собі гібридний онлайн – формат. Тому ми мали на меті відновити по максимуму усі круті локації, але було страшно і дивно, як все це знову запускати. Ми постаралися концентрувати програму з 15:00 до 19:00, аби на території замку постійно щось відбувалося, щоб глядачам не було сумно і вперше на Закарпатті ми провели дитячий штурм «солом’яної фортеці».  Також весь час функціонувала ярмарка та кухня», – ділиться раднику мукачівського міського голови з питань туризму Олександр Шершун.

На відвідувачів також чекали квести, майстер – класи, вистава, реміснича ярмарка та лучний тир та лицарський турнір. 

                                                                                                                       Ірина Грабко

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах