35883
15:38 30.042021

Великодні страви: хрінове задоволення на святковому столі

Цікаве 4158

На закарпатському великодньому столі завжди є традиційний шовдар, пІкниця, домашня ковбаса, холодець, різні м’ясні страви. І хрін – це один з найкращих додатків до них. Тому він займає таке важливе місце!

– Готовий, тертий та приправлений хрін, буряк з хріном – це чудове хрінове задоволення на великодньому святковому столі, смакота, – резюмує 75-річний Юрій Семенович з обласного центру.

У ці дні на ринках Закарпаття триває жвава торгівля пекучим коренеплодом. Корінь коштує 10-15-20 грн., ціна залежить від величини. Тертий хрін у баночках продають по 25 грн. Хрін розкуповують як гарячі пиріжки.

На Зеленому ринку в Ужгороді кореспондентка «Карпатського об’єктива» поспілкувалася із 63-річною Лізою Гудивок з Нового Давидкова, що на Мукачівщині.

Ліза продає хрін багато років поспіль, більше сорока. Торгує перед Новим роком, Різдвом та три дні (середу, четвер, п’ятницю) перед Великоднем. Має постійних покупців.

– Вирощуванням хрону займалися мої діди, прадіди. Родинну традицію продовжую і я та мій чоловік. У радянські часи він та інші односельчани возили хрін до Москви. На хріньови не розбагатієш, але заробити гроші можна, – посміхається жінка. Вона розповідає і швидко обслуговує покупців. Жінка у бежевому пальті купує баночку хрону та два корінці по 15 грн.

Прошу розповісти, як готує хрін.

– У середині жовтня хрін викопуємо, ставимо в яму і засипаємо піском. Корінь хріну чищу австрійським ножем, ніж гострий, тому чік-чік – і готово, мию, а потім кидаю у комбайн. Наш хрін такий міцний, ароматний, що запах його чує третя сусідка. Змелений хрін заливаю окропом, аби не посинів. Не додаю нічого: ані оцет, ані сіль, ані цукор, бо у кожного клієнта свій смак. Люди додають собі що хочуть і скільки хочуть. Розкладаю у нові чисті баночки. Банки та кришки купую в магазині.

Хрін корисно вживати. У нашій сім’ї хрінове задоволення триває цілий рік, менше вживаємо влітку, бо тоді наминаємо на огірки, помідори, ягоди. І слава Богу, не хворіємо простудними та сезонними захворюваннями. Читачам «Карпатського об’єктива» раджу робити собі хрінове задоволення не тільки на Великдень, – опираючись на власний досвід, каже Ліза.

До пасхального кошика для освячення закарпатці ставлять чищений корінь хрону та буряк з хроном у скляній тарі.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах