35808
08:45 27.042021

Результати унікального проєкту про дерев’яні церкви представили в Ужгороді. ВІДЕО

Цікаве 2702

26 квітня в приміщенні Ужгородського пресклубу відбулася підсумкова зустріч у рамках проєкту «Дерев’яні церкви – приховані скарби спільного туристичного регіону Карпат».

Про його реалізацію та результати розповіли директор АРР «Закарпаття» Михайло Данканич, менеджерка проєкту Наталія Радівілова та фотограф Сергій Денисенко. До спілкування через онлайн-зв’язок долучилися й польські партнери.

Проєкт спрямований на збереження та промоцію дерев’яної сакральної архітектурної спадщини. У його рамках популяризувалися важливі для розвитку туризму об’єкти сакральної дерев’яної архітектури регіону Карпат. Це стало можливим за допомогою створення високоякісної інформаційної складової та сучасних презентаційних матеріалів, які ознайомлюють з найкращими сторонами дерев’яної архітектури.

Міжнародний проєкт «Дерев’яні церкви – приховані скарби спільного туристичного регіону Карпат» стартував 1 листопада 2019 року в межах Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014–2020 (PBU 2020). Партнером виступав Художній музей міста Любачів (Польща).

Михайло Данканич зазначив, що дерев’яні церкви – це родзинка карпатського регіону, тому й не дивно, що Агенство звернуло увагу на цю тему і для неї написали відповідний проєкт.

«Працюючи над проєктом, ми відкрили для себе багато цікавого і під час відвідин церков, і під час споглядання суспільної реакції. Я був приємно вражений, що цією темою зацікавилося так багато людей. Продукти, які ми випустили, наприклад, календар із зображенням церков, користуються шаленим попитом», – додав Михайло Данканич.

У свою чергу, Наталія Радівілова розповіла, що за півтора року роботи вдалося втілити в життя всі плани. У проєкті брали участь 20 церков: 10 з українського боку та стільки ж із польського. Звісно, через карантинні обмеження певні моменти давалися проблематичніше, як-от поїздки, однак спільними зусиллями вдалося подолати труднощі.

У підсумку фотоколекцію родзинок нашого краю доповнили ще близько 400 фоторобіт п’яти відомих фотографів Закарпаття, які знайомилися з архітектурою стародавніх церков крізь призму своїх камер.

Проєкт охопив десять об’єктів на території Закарпаття, зокрема це:

  1. Церква святого Духа, с. Гукливе.
  2. Церква Успіння Пресвятої Богородиці, с. Новоселиця.
  3. Церква святого Михайла, Музей народної архітектури та побуту, Ужгород.
  4. Церква святого Духа, с. Колочава.
  5. Вознесенська церква, с. Ясіня
  6. Церква св. Михайла, с. Ужок.
  7. Церква св. Миколая, с. Данилово.
  8. Церква св. Василія, с. Лікіцари.
  9. Церква св. Миколая, с. Середнє Водяне.
  10. Церква Покрови Пресвятої Богородиці, с. Кострино.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах