35541
16:57 7.042021

У закарпатському Ракові на Благовіщення вперше відзначили храмове свято

Цікаве 9642

У селі Раково, що на Перечинщині, сьогодні, 7 квітня, греко-католицька громада вперше відзначила храмовий празник. Розділити радісну подію прийшли священики МГКЄ та вірники з довколишніх сіл та Перечина.

Після святкової Літургії відбулася святкова трапеза, яку приготували раківські парафіяни. Пригощали бутербродами зі шпротами, фанками, пісними тістечками та печивом. З напоїв була кава та трав’яний чай.

Отець Анатолій Горзов розповів кореспонденту «Карпатського об’єктива», що владика Мілан освятив камінь під будівництво Благовіщенської церкви Мукачівської греко-католицької єпархії 7 березня 2020 року. Протягом року вдалося звести невелику церкву, поставити вікна та двері. Попереду оздоблювальні роботи. Парафія невелика, заснували її четверо сімей, одна з них виховує п’ятеро дітей.

Перша історична згадка про село датується 1567 роком. З ліцитації Мукачівського греко-католицького єпископату в селі згадується дерев’яна Свято-Миколаївська церква 1751 року. Теперішня мурована церква споруджена 1822 року. Відомо, що була вкрита шинґлами до 1922 р., коли погоріла. У 1923 р. її відремонтували, дахи вкрили бляхою. Церкву також ремонтували в 1969 та 1986 роках. Під час останнього ремонту замінили старий іконостас. Біля церкви стоїть каркасна дерев’яна дзвіниця, оббита дощечками в 1992р.

Пан Віталій розповів мені, що після легалізації греко-католицької церкви в Україні Миколаївський храм Ракова залишився у православних. Греко-католицька громада була зареєстрована у 1990 році, але питанням повернення церкви громаді не було кому займатися. Люди ходили на богослужіння до церкви, яку збудували їхні предки, або до греко-католицьких святинь у сусідніх селах. Торік вирішили зареєструвати нову греко-католицьку громаду і побудувати церкву.

У селі проживає 750 чоловік.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах