35191
16:31 5.032021

Уляна Донецька – ужгородська співачка з чуттєвим та незабутнім голосом

Цікаве 7230

Музика передає внутрішній світ її виконавця – емоції, відчуття та характер. Пісні, виконані талановитою та чарівною Уляною Донецькою, чуттєві, глибокі й нестримні, їх хочеться слухати знов і знов. А її кавер-версії (переспіви) відомих зарубіжних хітів збирають схвальні відгуки в соцмережах, адже «джазовий» голос співачки забути неможливо.

Ужгородка Уляна Донецька тільки розпочинає свій шлях у музичному світі, однак за короткий проміжок часу вже встигла записати кілька авторських пісень та зняти на них відеокліпи. Співає дівчина не лише українською, а й російською, англійською та угорською мовами.

Народилася Уляна в творчій родині. Її батько, звукорежисер і музикант, має свій гурт «Числа», а мама працює ведучою у філармонії, співає та пише романси. Як не дивно, дівчина не мріяла стати співачкою з самого дитинства, спочатку ніхто й не уявляв її майбутнє в музичному середовищі. Удома з батьками Уляна розмовляє українською чи російською, проте активно вчить угорську мову, адже виступає ще й в угорськомовному гурті Ullie.

«До 13 років у мене не було навіть нормального музичного слуху, мала постійно зірваний голос – я не співала, навіть не думала стати музикантом. Потім усе почало потихеньку рухатися. Я стала співати, а батько активно в цьому підтримував мене, казав, щоб я розвивалася й пробувала далі. Навчаючись у коледжі культури на театрального режисера, я вже активніше займалася музикою. Ми з друзями створили джазовий гурт, я співала також із оркестром», – розповідає Уляна.

Дівчина каже, що своє майбутнє пов’язує саме з музикою, а не режисерством. Хоча її професія багато чого дала їй для музичного розвитку, адже це мистецтво синтетичне, яке включає в себе і хореографію, і вокал, і правильне дихання, вимову та інтонування, поведінку на сцені. У музичній школі Уляна не навчалася, вивчати музичну грамоту почала зовсім недавно. Пів року тому стала займатися грою на фортепіано, ознайомлюватися з теорією музики. Хоча звучання голосу більше залежить від постановки дихання – це постійна робота. Тому вже кілька років Уляна навчається у викладачки з вокалу, а вдома виконує необхідні вправи для дикції, які не тільки розігрівають артикуляційний апарат, а й розспівують зв’язки.

Уляна Донецька вже має чотири авторські пісні, наразі триває робота над п’ятою композицією. Зазвичай тексти до пісень Уляни пишуть її батьки, вона придумує мелодію і вже разом з батьком роблять аранжування та запис у його студії. Перша авторська пісня дівчини вийшла в липні 2020-го, і з того часу вона записала ще три. Під час виступів Уляна завжди співає наживо.

Робота над першою сольною піснею тривала всього два тижні – з моменту її написання до представлення широкому загалу. А от остання, «Душа», зайняла більше часу – понад два місяці. Уляна каже: «Пісня має виноситись та народитись, а це не так просто, як здається».

Популяризує свою творчість співачка в соціальних мережах і на власному ютуб-каналі, публікує відзняті відеокліпи та студійні записи кавер-версій відомих хітів, розмовні історії, де ділиться своїми здобутками.

«Моя мета – не стільки популяризувати свою творчість, як просто дати людям можливість почули ці пісні. Як вони можуть зрозуміти, подобається їм чи ні, якщо навіть не чули їх?» – каже Уляна.

Цікаво, що співати талановита ужгородка розпочала в дуеті зі своїм нареченим, гітаристом Давідом Бланаром. Разом вони робили кавери, виступали на концертах, записували кліпи, а потім створили гурт Ullie.

«Спочатку в Давіда з’явилася ідея написати власну пісню угорською мовою та зняти до неї кліп. Так вийшла пісня Barátok. Потім до нас приєднався піаніст Герго Дудаш. З ним ми записали пісню Bárhová. І тоді вирішили створити гурт. Так до нас прийшли соло гітарист Йожеф Кудрон, басист Йожеф Данку, ударник Габор Теіглер. Шість зовсім різних особистостей об’єдналися разом у гурт Ullie.

У такому складі вони виступили на концерті у відомому угорському клубі «А38» – це великий корабель, що знаходиться біля мосту Петефі на річці Дунай у Будапешті. То був завершальний концерт конкурсу, на одному з етапів якого гурт і переміг: «У фіналі ми не перемогли, але усвідомлювали, що ще не готові до цього. На той час нам було всього пів року, тому ми ще маємо, до чого йти та чого прагнути».

Наразі Уляна активно працює над випуском першого сольного альбому. Для цього вона має написати хоча б десять пісень. Відтак планує дати сольний концерт – це її велика мрія та мета під номером один.

«Для мене життя – це музика, я не можу не жити цим. Не знаю, які двері переді мною відчинить Бог, не знаю, що саме на мене чекає в майбутньому, не знаю, де буду через п’ять років, але я зроблю все для того, аби й надалі займатися улюбленою справою – музикою. Тепер я можу робити лише те, що виходить у мене найкраще, – писати та співати пісні», – ділиться Уляна.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах