34543
13:37 5.012021

Перечинка прикрасила свою оселю в українському стилі. ФОТО

Цікаве 4692

До новорічно-різдвяних свят закарпатці декорують свої оселі, аби з’явився святковий настрій. Хтось робить це ще до Миколая, а хтось – перед Різдвом.

Головний атрибут свят встановлюють у кожній хаті. Таких, хто відмовився б він новорічно-різдвяної красуні, не знайшла. Ялинка може бути жива, штучна, зроблена з підручних матеріалів. Дехто вважає, що для атмосфери свята достатньо декількох вічнозелених гілок. Сріблястий та золотавий – класика в новорічному декорі. Тож більшість осель прикрашають саме в цих кольорах.

– Від бабусі на Корятовича купила три гілки ялинки, заплатила 50 гривень. Вдома поставила у вазу з водою, прикрасила іграшками, мішурою, для онуків почепила цукерки. Поруч для кожного поставила подарунок. На Різдво прийдуть колядувати і знімуть ті солодощі, розберуть подарунки. Вони знають, що їх приніс Дід Мороз, Миколай та новонароджений Ісусик. Такі сюрпризи роблю для них щороку. Цукерки знімають дуже обережно, пригощають усіх присутніх, ми, старші, підігруємо їм, – про родинні традиції кореспонденту «Карпатського об’єктива» розповіла пані Юстина з Ужгорода.

Для мукачівки Софії Томашівни та її сім’ї штучна ялинка, прикрашена саморобними іграшками, та власно зроблений різдвяний вінок – головні символи зимових свят. «А все інше – зайве», – переконана моя співрозмовниця.

Іван та Вікторія з Берегівщини щороку докуповують іграшки, мішуру, яка в тренді.

– Штучна ялинка радує нас декілька років. Її ставимо у хаті. У дворі прикрасили живу. 2021 рік – рік металевого Бика. Купили срібні іграшки-кульки, срібний та золотий густий дощик. Із сином зробили з дротів оленя та сніговика. Получилося гарно, залишилось доробити. Обгорнути плівкою, – поділився зі мною Іван Іванович.

Перечинка Анжела почепила на вхідні двері різдвяний вінок, який сама зробила. Поруч поставила миску з волоськими горіхами. У хаті грає святковими вогнями штучна ялинка майже місяць. Вважає, що для святкового настрою цього достатньо. «Головне, аби в хаті панували мир, затишок, любов, взаємопорозуміння», – зауважує.

Пані Тетяна з Перечина цьогоріч вирішила декорувати свою оселю в українському стилі та багатьма символами.

– Новий рік та Різдво – улюблені свята. До них готуюся заздалегідь. У грудні купила багато іграшок, а також символів: бичка, хатинку, мішок, срібну свічку. Дуже люблю запах ялинки, завжди купую або живу, або ялинку, зроблену з гілок. «Пахне глицею в будинку, наступає Новий рік», – співається в улюбленій новорічній пісні, тому в мене новорічно-різдвяні свята асоціюються з ялинкою та мандаринами. Цього року оздобила квартиру гілочками ялинки, кетягами калини, елементами вишивки. Від своєї роботи у захваті, – поділилася емоціями моя співрозмовниця.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини