34507
08:51 3.012021

Мешканець Тячівщини майструє вертепи та грає на сопілці колядки. ФОТО

Цікаве 3954

Творче і незвичне захоплення має один з найстаріших мешканців Дубового – 89-літній Іван Сойма. Незважаючи на свій поважний вік, він досі з великим натхненням трудиться над створенням вертепів, пише коломийки та грає на сопілці.

Так, напередодні цьогорічного Різдва змайстрував традиційний для закарпатської коляди бетлегем. Цей атрибут Різдва дещо відрізняється від звичних для нас макетів, де зображується віфлеємська стайня в ніч народження Ісуса. Натомість вертеп, який майструє Іван Сойма, – це модель церкви з куполами та іконами, оздоблений позолотою та блискітками. Саме з такими бетлегемами у минулому столітті й ходила дубівська коляда.

Рідні Івана Васильовича розповідають, що чоловік змалку любив та шанував традиції святкування Різдва. Замолоду колядував у складі колядницьких гуртів, також завжди майстрував вертепи для своєї коляди чи на замовлення для інших колядників. Не покинув улюбленої справи й на схилі літ.

– Не може наш дідусь сидіти без діла. Мусить весь час чимось займатися. Ось перед Різдвом вирішив, що зробить бетлегем. І за кілька днів таки його змайстрував, – розповідає донька Івана Сойми – Марія Цубера.

Матеріал для макету допомогли придбати правнуки. Працював Іван Сойма над створенням бетлегему два тижні. Спочатку зробив креслення на картоні, потім акуратно склеїв макет, а завершальним етапом роботи стало оздоблення композиції іконами. Готовий виріб чоловік має намір віддати дубівським колядникам.

Однак це не єдине захоплення Івана Васильовича. Іван Сойма після смерті дружини (13 років тому) живе один. Однак стороннього догляду чоловік не потребує. Попри свій вік, він досі косить та порається по господарству самотужки. Єдина донька Марія та внуки і правнуки часто навідують дідуся, допомагають навести лад в оселі чи приготувати обід. А ось правнучка Софійка приходить до дідуся, аби допомогти йому записати коломийки. Дідусь надиктовує дівчині тексти, а та спочатку записує їх у зошит, а потім друкує на комп’ютері. За два роки творчої роботи в Івана Сойми назбиралась невелика збірочка коломийок. Ці співанки він радо передав дубівським троїстим музикантам, аби ті несли мистецтво у маси.

А ще Іван Васильович й сам полюбляє грати на сопілці. Зокрема, пречудово виходять у нього мелодії колядок.

Усі свої вміння дідусь розвинув самотужки. Адже наполегливо та ціленаправлено працював над досягненням поставленої мети.

Іван Васильович прожив хоч і складне, та насичене життя. Він – учасник Другої світової війни, відзначений за трудові досягнення медалями (працював слюсарем у ДП «ЗВВО»).

Бажаємо шанованому старожилу ще довгих років життя у здоров’ї та любові.

Tyachiv.com.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини