34424
19:57 24.122020

Святкову вечерю католики розпочинають з оплатки. Фото

Цікаве 10431

Сьогодні, 24 грудня, у римо-католиків Закарпаття Святий вечір. Сім’я збирається за святковим столом ввечері, як на небі з’явиться перша зірки. Після спільної молитви  найстарший член родини відламує шматок оплатки і дає кожному присутньому. У деяких сім’ях оплатку вмочують у мед і так їдять.

– Оплатка – це овальна вафельна, яка символізує тіло Ісуса Христа, – коротко пояснила Мирослава Годована кореспонденту «Карпатського об’єктива».

Що таке оплатка, з чого та як її готують? У Вікіпедії це слово написано через літеру «б» – облатка. Облатка (від латинського oblatum – «жертвенний дар») – тонкий білий коржик, зазвичай прямокутної форми, прісний (або виготовлений з неквасного і несоленого тіста), який випікається з білого борошна та води без додавання дріжджів. Ним діляться християни зазвичай римсько-католицького обряду, зібравшись за різдвяним столом, загадуючи собі бажання. Облатки є традиційними у Польщі, Литві, Словаччині та Білорусі.

На облатках часто витиснені християнські релігійні зображення такі як Діва Марія з немовлям Ісусом та Віфлеємська зірка.

У Перечині проживає чимало римо-католиків. Оплатки випікають на фарі костела Святого Августина. Випікають протягом жовтня-листопада. Вірники купують їх. Три тоненькі вафельки коштують 15 грн.

Кореспондент «КО» завітала до Маргарити Андрушек. Жінка поралася на кухні, готувала святкові страви. Охоче показала символи  Святої вечері: крачун (хлібець), оплатки, свічку. Пані Маргарита проживає сама, на вечерю прийде син з дружиною та онуки.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах