33884
20:43 11.112020

День Святого Мартина: у Мукачеві відзначили традиційне свято. Фото

Цікаве 3266

Щороку, центральна  площа міста Мукачева, перетворюється на справжню сцену для учасників  театралізованого дійства, присвяченого покровителю міста – Святому Мартину. Через карантинні обмеження,  святкування цього року проходили не так масштабно, без будиночків з вином  і смаколиками, та з значно меншою кількістю дітлахів з ліхтариками. 

 ” Цього року ми не планували нічого масштабного через карантинні обмеження.З ліхтариками прийшли тільки ті діти , які виявили бажання”, – зазначив Олександр Шершун, радник міського голови з питань розвитку туристичної галузі міста.   

Та хода з ліхтариками все ж відбулася.

У вечірній час вогники,  які освітлюють місто додають церемонії особливої чарівності. 
   

Для того, аби мукачівці відчули святково – мартинський настрій  протягом дня, біля кінної скульптури Святому Мартину, охочі мали змогу сфотографуватися з середньовічними героями.   

Історія цього свята, яке у Мукачеві люблять та поважають, захоплює своєю добротою та  повчальністю. Мова йде про Мартина Турського, він же Мартин Милостивий, який згідно легенди, у лютий мороз змилостився над жебраком та віддав йому частину свого плаща. До речі, за такий вчинок Мартин поплатився. Адже,  в той час він був військовий і одяг, що був на ньому,  державним майном.    

Саме тому, театралізоване дійство, під час якої Святий Мартин їде центральною площею міста  на коні,  завжди є невід’ємною частиною святкування.  Головні ролі виконують актори Мукачівського драматичного театру. 

І звісно, куди ж без окроплення центральної площі молодим вином? У місті це роблять для того, аби  жителів населеного пункту ,протягом наступного року, оминали  біди та нещастя. Також для того, аби був хороший врожай.  

 Ще одним символом свята є – вогонь. Тому кожного року присутніх вражають вогняним шоу.

                                             Ірина Грабко

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах