33687
17:43 16.102020

«Вітряні ворота» – сучасне диво паркового дизайну

Цікаве 9696

Однією з проблем великих міст стала масштабна забудова «зелених точок», що аж ніяк не сприяє підвищенню екологічних показників того чи іншого населеного пункту. Парки та зелені зони – краса, що робить щасливими тільки через один погляд, а в сучасному урбанізованому світі, після виснажливого тижня на роботі душа бажає спокою та відпочинку. Тож, прийшовши до парку разом із родиною та дітьми, нам хочеться хоча б такого, «міського» єднання з природою. Та й важливо, щоб було куди прийти.

От нещодавно в столиці нашої країни-сусідки Угорщини відкрили надсучасний парк «Вітряні ворота» – з висячими садами, озером та десятками тисяч саджанців. Зелене диво посеред Будапешту дивує своїх гостей надзвичайними дизайнерськими рішеннями та проєктуванням. Наразі це найбільший громадський парк у всій Центральній Європі.

Парк «Вітряні ворота» вже встиг вибороти перше місце у конкурсі «BIG SEE Architecture Awards 2020», у категорії «Пейзаж».

Будівництво

Проєкт «Вітряні ворота» став одним із найуспішніших в Угорщині задумів реконструювання старих та непотрібних будівель, який почали активно розвивати там ще на початку 2000-х. Така концепція створення нових сучасних парків набирає дедалі більше обертів – це не просто місце для відпочинку, а максимально продуманий екологічно ефективний проєкт.

Парк знаходиться в одній із найжвавіших частин Буди, в ІІ районі, на бульварі Маргіт, на місці колишньої фабрики Ганц. Район вважається одним із найбільш забруднених у столиці.

На першому етапі будівництва були знесені будівлі, що колись належали Міністерству промисловості, проте не використовувались протягом тривалого часу, та споруда колишньої фабрики. Висунули чимало проєктів використання ділянки, тож протягом двох років місце чекало, що ж із нього все-таки буде, а до того часу функціонувало як паркінг.

Рішення прийняли на користь громадського парку, проте про функціональну складову потурбувалися, адже ця частина міста є досить завантаженою транспортними засобами. Тож, поєднуючи приємне з необхідністю, на ділянці розміром 2,5 гектара вирішили побудувати дворівневий підземний паркінг, а над ним – сучасний парк.

Для розбудови парку обрали цікавий проєкт, завдяки якому встановлені у ньому специфічні елементи дизайну діятимуть як аеродинамічна труба, що допоможе очистити повітря в районі особливо забрудненого бульвару Маргіт. Ці грибоподібні споруди обладнані сонячними батареями та вносять свою екологічну складову у загальну концепцію.

Озеленення

Загалом у парку та навколо нього висадили 355 попередньо вирощених дерев, розмір яких був важливим фактором при їх виборі, адже очікувалося, щоб уже при їхній пересадці вони могли вражати своєю зеленою та пишною кроною. В інтересах довготривалості та належного догляду обирали переважно дерева, які добре переносять міський клімат та його екологічні умови, а також «стресостійкі» багаторічні види насаджень. Було створено середовище біорізноманіття із загальною площею близько 17 тисяч квадратних метрів зелених насаджень.

У парку також висадили близько 150 декоративних вишневих дерев, які нададуть особливу атмосферу «Вітряним воротам» у період свого цвітіння. Око місцевих мешканців радуватимуть і дуби, сосни, яблука, берези та граби. Проте вони ще невеликі саджанці.

Кольорові барви парку надали п’ятдесят тисяч багаторічних рослин, велика кількість декоративних трав, кущів та понад сорок тисяч саджанців тюльпанів, гіацинтів, анемони, шафрану та нарцисів. Озеленення газонів забезпечили спеціальним покриттям, адже в міських умовах посівна трава не матиме необхідний вигляд та й довготривалий ефект.

Висячий сад

Своєрідною родзинкою парку став великий «висячий сад», каркас якого густо вкритий чудовими вічнозеленими рослинами. Таке диво стало дизайнерським рішенням, адже прикрило стіну торгового центру, що знаходиться неподалік парку. Сюди можна піднятися панорамними ліфтами, звідки відкривається чудовий вид на старе місто.

Між зеленими стінами у спекотні літні дні можна не лише гуляти чи охолоджуватися, висячий сад використовуватимуть як місце для проведення культурно-розважальних заходів. Розміщені на твердій сталевій опорній конструкції різні типи ліан збільшують біологічно активну зелену площу вже на додаткові 3000 квадратних метрів, а через кілька років – десь на 4000. Стіни конструкцій, які можна трактувати як вертикальне продовження парку, можна зустріти в багатьох місцях, тому бічні стіни поверхневих споруд – сходи, приміщення громадського харчування і деякі підпірні стіни також покриті рослинністю.

Озеро

Центральну роль у парку «Вітряні ворота» займає мальовниче озеро. Площею майже 700 квадратних метрів населене водними рослинами озеро, вкритий деревом причал, лежаки та лавки, розміщені на березі, служать тим, хто хоче відпочити, відірватися від буденності та прагне спокою.

Звісно, до озера додали й елементи модерну – підсвічувані кольоровими вогнями програмовані струмені води виливаються з дизайнерських бетонних плит зі стилізованою графікою, що зображує види рослин і тварин. Вражаюча цифрова водяна завіса поруч із головним входом на бульвар Маргіт охолоджує повітря в розпал літа, утворює різні форми, букви та слова від падаючих крапель води.

Хоч наразі через карантинні обмеження ми, українці, не можемо насолодитися красою сучасного міського парку, однак віримо та сподіваємося, що подібний проєкт багатофункціонального простору для громади зведуть й у нас.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Так! Ми можемо подолати туберкульоз!» – під таким гаслом цьогоріч в Україні проходить місячник боротьби із туберкульозом
17:50
«За 10 років у Нацгвардії змінилося майже все: форма, мислення, підготовка». Полковник НГУ про становлення і розвиток Національної гвардії України
17:37
На Закарпатті затримали прикордонника, якого підозрюють у сприянні контрабанді цигарок
17:23
Прикордонні дозволи: кому потрібно і як їх отримати?
17:07
Понад 17 тисяч гривень для ЗСУ зібрали учні Ужгородської музичної школи №1 під час свого концерту
16:02
Зустріч ужгородських школярів з Героєм України Володимиром Жемчуговим
15:33
«Спарта» (Берегово) – чемпіон Благодійного турніру
15:05
Триває збір книжок для пацієнтів нейроцентру
14:59
Мукачівський боксер здобув «бронзу» на національному чемпіонаті серед юніорів 
14:41
Укрзалізниця збільшила кількість вагонів Мукачево — Кошице
14:21
Всі новини