33316
11:10 15.092020

На Іршавщині ростуть рідкісні цінні гриби – шафряняники

Цікаве 13885

У Малому Раківці, що на Іршавщині, ростуть рідкісні цінні гриби. Занесені до списку Червоної книги. Місцеві називають їх шафряняниками. Схожі з білими, але мають дуже твердий корінь, низ шапочки від дотику починає синіти.

Це боровик жовтий, боровик жовто-коричневий синіючий. Росте у листяних, переважно букових лісах, у червні-жовтні. Його можна знайти у затінених місцях, коли засуха. Не дивуйтеся, якщо ви знайдете молодий лісовий трофей, а він усередині весь поточений-прошитий. Черв’яка ви не знайдете. Це робота комахи рибки ребристої, вона, прошиваючи корінь і шапочку, відкладає яйця.

Гриб з приємним смаком і запахом. Використовують його свіжим, про запас сушать. Корисний, у ньому багато йоду та більше білка, як у білому. Але не всі грибники кладуть його до своїх кошиків через те, що плутають із синяком (сатанинським грибом).

Бульйон з сушених шапочок буде жовтий, ароматний, смачний.

39-річний Петро Петрович із Загаття розповів кореспонденту «Карпатського об’єктива», що у їхніх лісах також ростуть шафряняники, але їх дуже мало. Любителі тихого полювання беруть тільки шапочки, бо корінь твердий, як дерево – його годі відварити.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах