33180
17:27 29.082020

Закарпатські орнітологи сфотографували пташенят рідкісної сови. Фото

Цікаве 8954

Більшість наших сов гніздяться один раз на рік — весною. Осіннє гніздування дуже рідкісне і цікаве явище, властиве сипухам.

На початку червня, в околицях Великої Бакти, нам вдалося знайти гніздо сипухи.

Воно знаходилось у невеликій ніші під дахом. У гнізді було троє пташенят (старше – тижневого віку). При огляді на початку серпня, гніздова ніша виявилась вже порожньою, а троє птахів спостерігались поблизу (можливо, пара дорослих сов і пташеня). Неподалік, в просторій бетонній ніші, ми знову виявили кладку яєць. Другу кладку!

Самиця насиджує кладку після знесення першого яйця. Самець полює і кормить самку, а поблизу гнізда завжди робить харчовий резерв (миші, полівки). 8-08-20 в кладці було 3 яйця, “продовольчі запаси” відсутні. 25-08-20 кладка містила вже 9 яєць і знову не було надлишку гризунів. Можливо, харчі крадуть дорослі пташента сипух з першого виводку?

Відомо, що хижі птахи після того, як пташенята покинуть гніздо, ще довго ними опікуються.

У сипух, які здатні приступити до другої кладки, виникає надзвичайна ситуація”: самиця насиджує кладку, самець полює і кормить самку. Хто ж опікується молодими пташенятами? Пашенята, які ще не набули досвіду в полюванні, змушені триматись поблизу гнізда, випрошуючи у батьків їжу, можливо, обкрадають самицю (прирікаючи її на голодну дієту).

Щоб наблизитись до розуміння таємничого світу сов, потрібно облаштувати гніздо сипухи веб-камерами.

В свою чергу, онлайн трансляція гнізда сипухи підвищить імідж “орнітологічних” публічних закладів Берегова (оздоровчий комплекс “Жайворонок”, ресторан “Золота пава”, ресторан «ЖАЙВОРОНОК – PАCSIRTA» );

  • посприяє орнітологічному туризму – бердвочерінгу в Закарпатті;
  • приверне увагу до дослідження і охорони рідкісних птахів.

Нам потрібно матеріальна підтримка для встановлення двох-трьох ІР-камер (проведення інтернету, налаштування камер, та проплата за трансляцію, кабель для передачі відеосигналу, кабель для електромережі…)

Леонід Покритюк‎ для Птахи України
telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах