33101
22:45 22.082020

У Мукачеві відбулася історична реконструкція середньовічного весілля Ілони Зріні та Імре Текелі. Фото. Відео

Цікаве 7227

22 серпня у мукачівському замку “Паланок” відбулася повномасштабна реконструкція весілля княгині Ілони Зріні та повстанця Імре Текелі.

Показове історичне дійство пройшло у Мукачеві вже вчетверте. З кожним роком реконструкція, на думку співорганізатора, Беати Столяренко, стає все більш схожою на ті гуляння, що були в Середньовіччі. “Якихось конкретних згадок про те, як проходило саме це весілля, нажаль, ніде не залишилось. Але є спогади сина Ілони Зріні, згідно з якими воно було дуже пишним та масштабним, гуляли люди – 8 днів”, – зазначила жінка.

За 8 днів гості з’їли 10 вгодованих биків, 36 телят, 20 свиней, 80 овець, 4 оленів, 10 косуль, 6 диких кабанів, 2 лані, 8 центнерів риби, 50 центнерів меду і цукру. Випили: 130 бочок червоного і 150 бочок білого вина, 40 бочок пива і 25 малих бочок польської горілки.

Весілля княгині Ілони Зріні та повстанця Імре Текелі відбулося у замку “Паланок” 15 червня 1682 року. Сьогодні, так само, як і тоді воно пройшло з середньовічними танцями та лицарськими боями. За традицією церемонія починалася з весільної ходи наречених, далі вже у стінах замку, молоді промовляли весільні обіцянки та приймали подарунки від гостей. Дарували в той час, те що було зроблено своїми руками: з глини, тканини та паперу. Саме такі вироби виготовляли діти та бажаючі, під час майстер класів, в рамках реконструкції.

Цього року театралізоване дійство проходило дещо в незвичному форматі. “Ми запропонували глядачам побувати на весіллі – онлайн, тобто усе дійство – саме весілля, квести та майстер класи транслювалися в онлайн-форматі. Карантинні обмеження наштовхнули нас на таку ідею. Адже, ми маємо на меті, показати усім, що “Паланок”- це не просто історичний музей, а замок, який живе”, – розповідає Беата Столяренко.

У програмі цьогорічної реконструкції також відбулася підсумкова квест-екскурсія ” Таємниці замкової майстерні” та було нагороджено переможців конкурсу “Мукачево – місто яскравих емоцій”. Відтворення середньовічних подій відбулося у рамках проекту “Реміснича мануфактура “Паланок”, що реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах