32798
19:12 2.082020

Хустська майстриня створює унікальні авторські ляльки. ФОТО

Цікаве 12150

Ось уже три роки хустянка Яна Мандрик створює унікальні авторські ляльки, в які вкладає всю душу і серце. Їх залюбки замовляють в різні куточки України, дарують закордон. Адже кожна нова лялька, виготовлена умілими руками майстрині з екологічно чистих та високоякісних матеріалів, – єдина та неповторна, варта справжнього захоплення.

А надихнула її на лялькову творчість донечка Емілія. Саме для неї, будучи в декретній відпустці, жінка й створила першу іграшку – кумедного зайчика, і так захопилася цим процесом, що незчулася, як він став невід`ємною частиною її життя.

“Тяга до створення подібних речей у мене з дитинства: як і кожна дівчинка я дуже любила гратися ляльками, особливо шити їм одяг. Тож, певно, десь глибоко всередині душі задатки до цієї справи дрімали, чекаючи слушного часу, а саме – материнства, адже моєю головною натхненницею та мотиваторкою стала донечка Емілія”, – з усмішкою розповідає пані Яна.

Майстриня створює свої ляльки в осучасненому стилі “Тільда”, що має походження з Норвегії. З’явившись наприкінці ХХ століття, ляльки-тільди дуже швидко завоювали прихильність у майстрів з усього світу завдяки добрим, милим, дещо навіть смішним виразам облич. До речі, саме особливе обличчя з очима-намистинками та рум’янцем на щічках і відрізняє ці іграшки від інших. Однак ляльки хустської умілиці більше базуються на витворах відомої дизайнерки Тетяни Конне. Утім і тут пані Яна внесла свої авторські корективи – її ляльки, на відміну від Конне, мають ротик і носик. Вона переконана, що діткам більше до душі ляльки з виразом обличчя, адже тоді вони виглядають, як живі.

Відрадно, що креативне хобі дружини щиро підтримує чоловік Олександр, а донечка взагалі залюблена в цю справу. У свої 5 рочків Емілія, уже маючи вишуканий смак, стала для мами справжньою помічницею – підкидує нові творчі ідеї, радить, мотивує та надихає.

“Дуже завдячую своєму коханому чоловікові. Не знаю, чи вистачило б у мене сил продовжувати творити, якби не його підтримка. Бачачи, скільки сил я витрачаю на створення однієї ляльки, на моє день народження він зробив чудовий подарунок – швейну машинку, на якій я раніше ніколи не працювала, однак навчилася і це, звісно, полегшує весь процес”, – ділиться майстриня.

Зазвичай процес “народження” ляльки починається з придумування майбутнього образу, підбору тканин, елементів гардеробу. Жінка любить дати волю фантазії. Саме тому, вважає, створені її руками речі набувають унікальних, самобутніх рис, не схожих на інші подібні авторські роботи. Особливо звертає увагу на екологічність та безпечність своїх витворів.

“Матеріали – це для мене дуже серйозно. Для пошиття використовую натуральні та гіпоалергенні тканини, замовляю з Америки, Кореї та Голландії, тому що в місцевих магазинах, на жаль, їх немає. Отримавши тканини, додатково перу їх екопорошками. Загалом безпека дітей у мене завжди на першому місці. Саме тому в роботі відмовилася від клею, до прикладу, волосся, на яке інколи йде понад 2 метри тресів, шию виключно вручну дрібними стібками, щоб надійно. Ляльки для найменших роблю без дрібних деталей як, до прикладу, ґудзиків, які дитина може проковтнути через необережність,” – пояснює майстриня.

Особливим попитом у хустянки користуються портретні ляльки. Їх, як правило, замовляють на ексклюзивний подарунок як для для дітей, так і для дорослих.

“Звичайно, портретної схожості з людиною, для якої замовляють в подарунок, неможливо досягнути, але лялька передасть особливості фігури та зачіску. Крім того, її можна вдягти так само, як і майбутнього власника. Навіть не імітуючи риси обличчя, люди завжди впізнають себе в ляльках. До прикладу, я мала замовлення від батьків для донечки з нагоди її випускного в дитячому садку, або ж для дівчинки на добру згадку про один із її улюблених танцювальних концертних виступів. Мені вдалося ідеально відтворити вбрання дівчаток, яке вони мали у ті важливі моменти свого життя. Надзвичайно приємно було чути щирі радісні відгуки малечі. Також замовляють такі ляльки, щоб привітати колег. Це направду цікавий сюрприз і водночас чудова згадка”, – зазначає пані Яна.

Останнім часом досить популярними серед замовників є і так звані ляльки-комфортери (сплюшки), адже це чудовий варіант для подарунку новонародженим і милий помічник для матусь.

“Така іграшка вбирає запах мами (для цього її треба трошки потримати біля себе) і заспокоює малечу в той момент, коли мамі потрібно ненадовго відійти. Комфортери шию також виключно з гіпоалергенних матеріалів. Вони безпечні для діток, бо не мають дрібних деталей, які можуть відірватися. Очі, носик – вишиваю вручну”, – пояснює майстриня.

Приємним бонусом, за задумкою пані Яни, є власне презентація такої авторської іграшки: вона упаковується в гарну коробочку з віконечком, тому замовникам не потрібно турбуватися про святкове пакування, якщо це для подарунку.

Переглядаючи авторські ляльки майстрині, впевнено можна сказати, що вона – перфекціоністка, у якої все має бути ідеально. Зараз, маючи вже три роки досвіду, майстриня зізнається, що на виготовлення ляльки йде кілька днів, бо ж займається цим творчим процесом у вільний від домашніх справ час. Має і власний рекорд – дві ляльки за два дні: це був терміновий подарунок для двох сестричок у Києві. А загалом її ляльки за три роки “оселилися” не тільки в різних куточках України, але й за кордоном – в Америці, Австралії, Кореї, Чехії, Словаччині, Росії.

Звісно, сьогодні ця справа приносить талановитій жінці не лише втіху, а й певний прибуток, однак пані Яна зізнається: для неї найголовніша винагорода – це неймовірне задоволення від самого процесу та теплі відгуки замовників, особливо наймолодших. Адже попри величезний асортимент цікавих і яскравих аналогів у магазинах, тільки в іграшках, виготовлених умілими руками майстрів та майстринь, зберігається людське тепло. А діти, як ніхто інший, найкраще це відчувають і цінують.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах