32552
10:08 10.072020

Тваринний світ Закарпаття: звідки на рослинах береться піна? ФОТО

Цікаве 7101

Ви коли-небудь бачили плями з піни на рослинах і дивувалися, звідки вони могли взятися? Серед дітей побутує думка, що це слина жаби, якою вона плюється. Дорослі вважають, що рослина виділяє мильний розчин, яким змиває тлю.

Насправді наявність такої речовини є ознакою присутності комахи пінявки слинявої. У цій піні, яку ще називають «зозулині сльози», живуть її личинки. З піни вони створюють собі будинок. Харчуються соком рослини. При сильному ураженні личинками пінявки стебла деформуються і частково опадає листя.

Квітникарка Марія Юріївна з Ужгородщини каже, що при ураженні окремих пагонів достатньо зняти піну. Якщо таких зозулиних сльозинок багато, потрібно обмити рослину зі шлангу струменем води. Після цього обробити кущ троянди, наприклад, перметрином.

В мережі Інтернет я натрапила на статтю «Що за комаха, яку шукають тисячі волонтерів?» Її опублікувало ВВС. Вчені закликали тисячі добровольців допомогти фіксувати цю комаху по всій території Великої Британії.

Ця інформація потрібна для того, аби простежити її поширення в країні, а це в свою чергу допоможе протидіяти хворобам рослин.

Основна біда, яку приносить пінявка – зараження бактерією Xylella, яка вже завдала удару по рослинах у кількох країнах Європи. Вона захопила оливкові плантації на півдні Італії, саме тому Велика Британія перебуває у стані підвищеної готовності.

Є величезна кількість рослин, які може вразити бактерія Xylella – від садових, таких як розмарин і лаванда, до дуба, каже доктор Ребека Робінсон з Королівського садівничого товариства.

Кореспондент «Карпатського об’єктива» з цього приводу звернулася до доцента Ужгородського національного університету Василя Чумака. У коментарі науковець запевнив, що «у нас цієї бактерії поки що нема. А взагалі, всі сисні комахи (попелиці, цикадки) є переносниками в основному вірусів (тут – бактерія). Та й оливок у нас не густо. Тому наразі нема потреби бити на сполох».

P.S.Під час збирання суниць у Малому Раківці, що на Іршавщині, я побачила серед трав пінявку і сфотографувала її. Доволі мила комашка. На багатьох польових рослинах побачила піну, теж сфотографувала.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах