32239
10:01 13.062020

Водоспад "Білий звір" знову повноводний

Цікаве 15880

Для туристів, що подорожують в НПП “Синевир”, це ще один приємний бонус.

На відрізку дороги між Синевиром і Синевирською Поляною Міжгірського району можна побачити водоспад «Білий звір». Його холодна вода падає зі скелястого схилу гори, з-поміж смерек і буків, переливаючись по камінню, перетворюється з прозорої на білу, створюючи неперевершену красу. Звідси і назва водоспаду від кольору води, яка перетворюється на біле «шумовиння».

Це каскадний водоспад на річці Тереблі. Його утворює гірський потік, що стікає східним схилом гори Кам’янки та впадає в річку Тереблю. Висота перепаду води найбільшого каскаду близько 6 м, висота  ж над рівнем моря досягає 600 м.н.р.м.

Воспад «Білий звір» мінливий за характером. Навесні, коли у горах тануть сніги, він повноводний і несеться вниз до річки Тереблі з великою швидкістю та гуркотом. Влітку, за тривалої посухи, цей водоспад «заспокоюється» – його русло звужується, але осінню знову «пробуджується» і аж гримить вода в каміння. Взимку, коли над Карпатами запанують люті морози, гірський водоспад замерзає, обіймаючи льодом вертикальну скелю. Справжній естет, поціновував водоспадів і в цю пору року неодмінно помітить красу «Білого звіру», бо ж його вода у взаємодії з морозом, створюють на схилі гори такі льодові фігури, що ними хочеться милуватися безперестанку, з кожною хвилиною відкриваючи в них щось нове, незвідане.

Шепіт Білого звору Whisper of White Beast:

Шепіт Білого зворуWhisper of White Beast

Опубліковано Національний природний парк "Синевир" Неділя, 31 травня 2020 р.
telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах