32024
08:45 29.052020

Малораковецькі народні прикмети про погоду: коли цвіте терня, надворі холодає

Цікаве 14420

28 травня християни східного обряду відзначили релігійне свято – Вознесіння Господнє. Люди кажуть: яка погода була на Вознесіння, таке буде і літо. А сьогодні на Закарпатті було холодно, вітряно, падав дощ. Старожили зауважують: якщо цього дня був дощ, то буде неурожай і худоба хворітиме.

Кореспондент “Карпатського об’єктива” поцікавилася у жителів Малого Раківця Іршавського району про народні прикмети про погоду. – Здавна наші предки помітили, що коли цвіте терня, то надворі холодає, – каже Ганна Василівна. – На календарі 28 травня, за три дні літо, але надворі холодно, як у березню. Зараз якраз цвіте глід, шипшина. Моя співрозмовниця зауважила, що у селі вже цвіте акація, то має потепліти: – Коли починала цвісти акація, то чекали потепління. Тепло чекаємо всі, бо городина не росте, ягоди, черешні не достигають, але синоптики нас не радують: кажуть, що на Україну суне циклон і буде дощ, холодно. Поживемо – побачимо. Петро Васильович розповів, що для нього найкращі синоптики – птахи: – Коли починає співати іволга, то вже точно потепліє. Ви чули, як цікаво співає іволга? Раджу прислухатися. У її співі люди почули таку фразу: “Діду, купи корову. Чувись?” Поки що спів іволги не чути. Все ще співає дзябка, а коли співає ця пташка, то це на похолодання.

Іван Савко придивляється до кішки, звертає увагу на її поведінку: “Якщо кішка проситься до хати, залазить у ліжко до господарів або у бловдер (духовка у шпорі), то буде похолодання. Якщо наступного дня потепліє, то кішка лягає посеред хати”. Марія Попович радить придивитися до мурав’їв. За півгодини до дощу вони закривають входи до мурашника і ховаються. “Не раз таке було, що світить сонце, і враз над селом зібралися хмари і – пішов дощ. Спеціально спостерігала за муряньками, вони незадовго до дощу ховаються, закривають свій мурашник”. Квіти кульбаби закриваються перед дощем. Якщо у криниці побіліла вода (ніби капнув молока), то невдовзі піде дощ.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини