32001
17:33 27.052020

Чи можливий туризм в умовах пандемії

Цікаве 11869

2020-й показав світу нове обличчя масштабних змін, з якими людство має змиритися й будувати своє життя в нових умовах. Поки що нікому не вдається спрогнозувати, коли закінчиться цей стан невизначеності, хоча над вакциною проти COVID-19 працюють учені в десятках країн світу. Утім наразі її немає, а прогнози залишають бажати кращого, тож ми повинні рухатися далі й пристосовуватися до життя в умовах пандемії.

Чи відновляться туристичні подорожі цього року? Цим питанням ми зацікавилися в першу чергу, адже, попри певне послаблення карантинних заходів, більшість країн Європи ще не відкрили свої кордони, а якщо і так, то з великими обмеженнями.

Відкриття кордонів

19 травня 11 держав Європейського Союзу погодили низку правил про те, як створити безпечні умови для проведення літніх відпусток у Європі на тлі пандемії коронавірусу. Про домовленість країни оголосили після відеоконференції між міністрами закордонних справ Греції, Кіпру, Німеччини, Іспанії, Італії, Австрії, Хорватії, Португалії, Мальти, Словенії та Болгарії.

У своїй спільній заяві високопосадовці зазначили, що домовилися про чотири основні принципи. Зокрема про те, що вжиття поетапних кроків, узгоджених між державами ЄС, – це найкращий спосіб поступової нормалізації транскордонних поїздок. При цьому ключовим пріоритетом є відновлення поїздок, яке не призведе до неконтрольованого зростання інфекцій. Про це повідомляє «Європейська правда».

Інші два принципи – забезпечення того, щоб громадяни, які вільно подорожують Європою, могли безпечно повернутися додому, а також що поступове відновлення свободи транскордонних переміщень відбудеться за умови позитивних тенденцій в епідеміологічних ситуаціях у країнах походження і призначення.

«Ми закликаємо туристичні компанії й пов’язаних із ними приватних суб’єктів використовувати найближчі тижні для прийняття належних запобіжних заходів для захисту мандрівників після відновлення свободи пересування та подорожей. Вважаємо, що це важливий елемент для повернення довіри громадськості до безпеки подорожей», – ідеться в заяві.

Відновлення польотів та нові правила

Авіаперевізники суттєво постраждали від закриття кордонів унаслідок пандемії. У квітні кількість пасажирських авіаперевезень у всьому світі зменшилася на 80%, порівняно з минулим роком. Деякі аналітики припускають, що авіаринку можуть знадобитися щонайменше два роки на відновлення після кризи, яку вони називають найгіршою в історії авіації.

Проте авіакомпанії поступово повідомляють про свої плани знову запустити рейси, зокрема і в Україну. Наприклад, авіаперевізники Czech Airlines, Lufthansa, Swiss Air та Wizz Air збираються відновити польоти в нашу країну в червні й липні 2020 року.

Зазначається, що авіакомпанія Czech Airlines оголосила про старт регулярних щоденних рейсів Прага – Київ та Прага – Одеса з 3 і 4 червня відповідно.

З 1 червня Lufthansa планує відновити перельоти за маршрутом Франкфурт – Київ. З 21 червня Swiss Air здійснюватиме рейси Цюріх – Київ один раз на тиждень.

Уже в липні авіакомпанія Wizz Air планує відкрити бази у Львові та почати літати за 7 новими маршрутами зі Львова й Харкова. Зі Львова: Біллунн – з 1 липня, Лісабон – з 1 липня, Таллінн – з 2 липня, Гамбург – з 3 липня, Щецин – з 3 липня. Із Харкова: Таллінн – з 2 липня, Берлін – з 3 липня.

Попри запуск рейсів вводяться певні обмеження й на борту літаків. Подорожувати доведеться в масках, а знімати їх можна буде лише під час прийому їжі. Не варто забувати про дистанцію у два метри під час посадки, заздалегідь оформляти посадковий квиток онлайн, розраховуватися на борту виключно карткою замість готівки. Якщо дозволятиме завантаженість літака, людей будуть саджати на відстані одного крісла одне від одного.

Як підлаштовуються в Європі

Кількість міжнародних туристів у світі за підсумками 2020 року може скоротитися на 60–80% порівняно з попереднім роком, ідеться у звіті Всесвітньої організації туризму.

Запровадження обмежень на поїздки та закриття аеропортів і національних кордонів для запобігання поширенню коронавірусу спричинили найгіршу кризу в галузі міжнародного туризму з моменту його появи в 1950 році. Попри це багато країн намагаються шукати вихід зі складної ситуації. В Італії готельєри та підприємства, які доглядають за пляжами, пропонують незвичні ідеї, як забезпечити дистанцію між відвідувачами. Наприклад, на пляжах планують установлювати ширми з органічного скла, готелі мають бути заповненими не більш ніж на половину, а столики в ресторанах повинні стояти щонайменше за два метри один від одного.

У Греції роздумують над тим, як організувати «коридор» для туристів із Західної Європи. Відпочивальників, які зможуть підтвердити, що здорові, спеціальними авіарейсами доправлятимуть у вільні від коронавірусу туристичні райони. Так описав своє бачення виходу із ситуації міністр туризму Греції Харіс Теохаріс. У Бельгії розмірковують над запровадженням перепусток на пляжах.

Влада ж Сицилії планує оплачувати туристам половину вартості авіаквитків, а також частину рахунку за готель у рамках стратегії з відновлення туризму на острові після закінчення пандемії коронавірусу. Крім того, відпочивальники отримають безкоштовні квитки в музеї та на місця археологічних розкопок. Ваучери з пропозиціями будуть доступні на сайті Visit Sicily. Сицилія готова витратити на цю програму 50 млн євро, адже збитки від пандемії тут чималі – протягом березня та квітня туристична індустрія втратила близько 1 млрд євро.

Деякі вчені та політики світового масштабу взагалі розглядають сценарій життя, де коронавірус існуватиме повсякчас. І з ним доведеться змиритися та жити відповідно до нових обставин. Наразі в людства немає вибору, окрім як дотримуватися правил безпеки та намагатися продовжувати життя, хоча б певною мірою схоже на те, яке було до карантинних заходів.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини