31942
16:29 21.052020

Ужгородка ліпить з глини лісових духів. ВІДЕО

Цікаве 5137

Ужгородська мисткиня Аліна Жолудь ліпить з глини лісових духів. Аби вони дійсно ожили, дівчина робить їх у формі горщиків для рослин. Відтак, у скульптурок зароджується справжнє життя.

Фото – Аліна ЖОЛУДЬ

«На карантині з’явилося багато вільного часу, аби подумати над чимось новеньким. Десь, можливо, на підсвідомому рівні, на ідею надихнула цьогорічна «надзвичайна весна», як називаю її я. Коли сиділа в майстерні з відкритим вікном і слухала, як співають пташки і як пахне свіжа зелень, почала уявляти себе десь у лісі чи в парку. Так вимальовувалась ідея і я почала експериментувати вже в глині. З’явились перші горщечки, які вирішила назвати «Лісові духи» і одразу отримала схвальні відгуки від друзів. Зараз розвиваю серію новенькими формами. Обличчя, або личка, як я їх називаю, трохи містичні, нагадують мені невидимих духів гір та річок або часом мольфарів, які живуть десь у лісах», — розповіла Аліна.

Фото – Аліна ЖОЛУДЬ

Дівчина зазначає, що зараз важко вигадати щось абсолютно нове, таке, що ніхто ще не бачив, адже доступ до інформації вільний і ми поглинуті нею, тому все одно десь від когось черпаєш натхнення та ідеї. Але кожен митець бачить все своїми очима і трансформує ідею так, як хочеться саме йому.

«Упродовж останніх років у тренді етностиль: в музиці, одязі, побуті. Цю серію почала створювати на інтуїтивному рівні і про тренди навіть не замислювалася. Але вважаю дуже класним те, що ми активно продовжуємо повертатися до своїх традицій», — зазначила мисткиня.

Випал

24 години за 1 хвилину ? це можливо тільки у відеоредакторі ? Випал – один з найхвилюючих і найочікуваніших моментів у всій роботі, особливо коли це глазурований випал. Насправді, сам випал триває близько 4-5 годин, температура сягає 1050° ?, а от після повільне спадання температури. Але результат того вартий. Для вас коротеньке відео ?

Опубліковано Кудрява Art Ceramics Неділя, 26 квітня 2020 р.

Працювати над продовженням серії Аліна Жолудь планує з великим захопленням. Народна творчість, міфологія, казки — усе це справжній скарб, який неабияк спонукає митців до осучаснення традицій.

Вікторія ЖУЙКО, «День»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах