31698
10:37 4.052020

Закарпатські озера - в топі неймовірних озер України

Цікаве 15774

В Україні налічується близько 20 тисяч різноманітних озер, але серед них є 7 справжніх природних чудес, 2 з яких знаходяться на Закарпатті.

Озеро Синевир

Синевир — найбільше озеро в Українських Карпатах, що входить до складу Національного природного парку «Синевир».

Синевир утворився в результаті потужного зсуву, спричиненого землетрусом близько 10 тисяч років тому. На висоті 989 м над рівнем моря гірські кам’янисті породи стали на шляху швидкого струмка, утворивши греблю і повністю перегородивши вузьку долину. Улоговина, що при цьому виникла, заповнилася водою трьох гірських струмків. Озеро Синевир розташоване в Міжгірському районі Закарпатської області, в гірському масиві Внутрішні Горгани.

Світязь — найглибше озеро України, що знаходиться на території Шацького національного природного парку на Волині.

Озеро Світязь

Світязь належить до групи Шацьких озер, його площа складає 27,5 км², а найбільша глибина – 58,4 м. Озеро часто називають поліським морем. Шацькі озера, зокрема Світязь, приваблюють чимало туристів своїми мальовничими краєвидами, чистим повітрям та кришталево-чистою водою.

Блакитні озера — красивий куточок природи на півночі України.

Блакитні озера на півночі Чернігівської області

Озера в оточенні соснового лісу утворились вони внаслідок затоплення джерельною водою кількох кар’єрів, де колись видобували пісок. Дно озер вкрите покладами кварцового піску, тому вода має блакитний відтінок і досить прозора. Знаходяться Блакитні озера в Ріпкинському районі на півночі Чернігівської області, недалеко від кордону з Білоруссю.

Ялпуг — найбільше природне озеро в Україні.

Озеро Ялпуг

Озеро лиманного типу, площа якого сягає 149 км². Розташоване на Одещині у Болградському, Ізмаїльському і Ренійському районах. Водне живлення озера здійснюється за рахунок водообміну з озером Кугурлуй, з яким воно сполучене протокою у південній частині. А з півночі впадає однойменна річка Ялпуг.

Сиваш або Гниле море входить до Азово-Сиваського національного природного парку.

Озеро Сиваш

Сиваш складається з 11 солоних та гірко-солоних заток займає площу близько 2640 км² що можна порвняти з площею невеликої держави, такої, як Люксембург. Загальні запаси солей — близько 200 млн т., до складу яких входять хлористі сполуки натрію, калію та магнію, бромистий магній, сульфат магнію та інші солі. На базі мінеральних багатств Сивашу споруджено заводи: Перекопський бромний, Кримський двоокису титану з виробництвом фосфорних добрив та Кримський содовий.

По Сивашу від Перекопського перешийку до Арабатської стрілки проходить адміністративна межа між Автономною Республікою Крим та Херсонською областю України.

Бребенескул — озеро на Закарпатті, що входить до Карпатського біосферного заповідника.

Озеро Бребенескул

Бребенескул — найбільш високогірне озеро в Україні (1801 м над рівнем моря). Знаходиться у межах Рахівського району Закарпатської області, на території Чорногірського заповідного масиву. Лежить на дні льодовикового кару.

Шелехівське озеро — гідрологічна пам’ятка природи державного значення.

Озеро Шелехівське

Озеро тектонічного походження утворилося, як стверджують науковці, ще в льодовиковий період на дні широкої балки. З висоти Шелехівське озеро нагадує величезну розігнуту підкову із зеленою цяткою острівця посередині. Озеро з чистою прозорою водою в оточенні лісу знаходиться в Лебединському районі на Сумщині.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах