31497
21:31 20.042020

Дзяма і начинка - традиційні великодні страви Малого Раківця

Цікаве 21944

На великодньому столі малораківчан, окрім паски, яєць, сиру, шовдаря, пікниці, голубців, буряка з хріном, є дзяма і нАчинка (вимовляємо з наголосом на першому складі).

Розповім про ці страви.

Дзяму готують у багатьох населених пунктах Іршавщини. А ось ароматну і таку смачну нАчинку – тільки в Малому Раківці. Жодна гостина не обходиться без цієї випічки з кукурудзяної муки.

Дзяма готується з юшки, в якій варився шовдар. Шовдар виймаємо, ріжемо і їмо від пуза. В гарячий відвар ллємо 1-2 літри свіжого молока. Доводимо до кипіння. В окремій посудині розбиваємо вінчиком сметану з пшеничним борошном. Масу виливаємо до каструлі з відваром. Доводимо до кипіння. Пильнуємо, аби страва не збігла. Присмачнюємо гілочкою чабрецю або веґетою. Пробуємо на смак, якщо треба, то досолюємо. До столу страва подається гарячою в горняти (чашці, кружці) або в тарілці. Її можна пити або їсти як першу страву.                                                           

 До дзями подається хліб, паска, нАчинка.   

Начинка готується з кукурудзяної муки. Додається сметана або кисле молоко, майонез, яйця, топлене масло або маргарин. Ріжемо дрібно цибулю. Сіль за смаком. Масу виливаємо у змащену свинним жиром тепшу. Випікаємо в розігрітій духовці або бловдері. За годину ароматна випічка готова. Начинка смакує як сама, так і з м’ясними стравами, а найбільше – із дзямою.

 Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах