30413
12:21 13.012020

Чому та як ми святкуємо Старий Новий рік

Цікаве 4286

Зовсім недавно українці відзначали Новий рік, що, за східним календарем, пройде під охороною білого щура, та одне з найважливіших свят усіх християн світу – Різдво Христове. Тепер настала черга наступного зимового свята з циклу новорічних – Старого Нового року.

Старий Новий рік сміливо можна вважати додатковим святом, яке твердо вкорінилося в сімейних традиціях багатьох українців. Поява святкової дати пов’язана з розбіжністю двох календарів ‒ юліанського (за «старим стилем») і григоріанського («за новим стилем»).

Рівно сто років тому, у 1918-му, після впровадження нового літочислення в календарі раптом зник цілий відрізок часу, і після 31 січня відразу настало 14 січня! Старий Новий рік як свято налічує ось уже близько ста років, і зустрічають його в ніч з 13 на 14 січня.

До переходу на григоріанське літочислення в день Старого Нового року відзначали також Василів день, або Щедрий вечір. Попри те, що Старий Новий рік не є державним святом та офіційним вихідним днем, люди в багатьох країнах продовжують давню і добру традицію його святкування.

Окрім України, Старий Новий рік активно відзначають на пострадянському просторі: у Росії, Білорусі, Молдові, Грузії, Вірменії, Казахстані, Азербайджані, Узбекистані, у державах Балтії. Ця традиція прижилася також у ближньому і не дуже зарубіжжі: Сербії, Чорногорії, Македонії, Швейцарії, Абхазії, Румунії та Греції.

Обряди та традиції

Звісно, традицій та обрядів, яких дотримуються на Щедрий вечір, як його здавна називали, існує безліч. До вечері, як і на Святвечір, сідає вся сім’я. Дуже важливо, щоб одяг цього дня був ретельно випраний та чистий. На відміну від Різдвяного Святвечора, усі страви готуються ситні, на столі обов’язково має бути кутя, різноманітні випічка та частування. Саме багатий стіл дарує цьому вечору назву Щедрого. Після вечері треба обов’язково зайти до сусідів і попросити вибачення за можливу провину одне перед одним, аби Новий рік зустріти в мирі та злагоді.

Вечір напередодні Нового року дає шанс і тим хлопцям, які зазнали невдачі під час сватання. Саме тепер можна зробити другу спробу. Правда, для цього потрібно застати дівчину вдома, а це дуже важко, адже по селу вже ходять дівочі ватаги щедрувальників. Щедрувати дівчата могли лише під вікнами будинків і то лише ближче до кінця Щедрого вечора, тобто до 12-ї ночі.

Якщо вийти на подвір’я опівночі, то можна відчути, як Новий рік проганяє Старий. У перший день Нового року найбільш поширеним був, та й тепер залишається, обряд посівання. Вважається, що він прийшов до нас ще з дохристиянських часів, адже наші пращури зустрічали Новий рік не взимку, а навесні, тому й обряд посівання пов’язаний з надіями на добрий урожай.

Посівали здебільшого діти, тож їм готували різноманітні ласощі. Примітно, що зерно, яке використовують під час цього дійства, не можна змітати віником або викидати. Вважається, що воно приносить у дім щастя та великий урожай. Для того щоб рік був саме таким, багато господарів змішували зерно з тим, яке саджали в землю.

Ворожіння

Традиції Старого Нового року в Україні включають і ворожіння. Ніч з 13 на 14 січня вважається однією з найбільш підхожих для того, щоб дізнатися ім’я судженого й зазирнути у своє майбутнє.

Ворожіння на чашках

Розкладіть по чашках такі предмети: монети, перстень, сіль, хліб, цукор, цибулю. В одну чашку налийте воду. Кожен із присутніх обирає із закритими очима чашку. Залежно від вмісту визначається і майбутнє. Монети – багатство, перстень – весілля, сіль – невдача, хліб – достаток, цукор – веселощі, цибуля – сльози, вода – стабільність.

Ворожіння на папері

Перед сном напишіть на аркушах 12 бажань і покладіть їх під подушку. Уранці дістаньте тільки три папірці – саме ці бажання і здійсняться в новому році.

Ворожіння на картах

Перед сном покладіть під подушку чотирьох королів різних мастей і проговоріть: «Суджений, прийди до мене». Суджений повинен приснитися в образі одного з королів. Бажано, щоб карти були вашими, ще краще – з нової колоди. Також ви можете покласти королів на ніч під подушку, а вранці дістати одну карту. Залежно від масті тлумачиться, який буде чоловік: піки – ревнивий, трефи – військовий, черви – багатий, бубни – бажаний.

Ворожіння за допомогою кішки

Ваша кішка повинна знаходитися в іншій кімнаті. Загадайте просте питання-бажання, на яке можна відповісти «так» або «ні». Покличте кішку і зверніть увагу, якою лапкою вона переступить поріг. Якщо лівою, це означає «так», правою – «ні». Якщо ж кішка не прийде, то майбутнє залежить тільки від вас.

Ворожіння на крупі

Необхідно взяти банку крупи з цільних зерен і поставити питання-бажання. Далі слід дістати лівою рукою жменю крупи й перерахувати зерна. Парна кількість означає «так», а непарна – «ні».

Що не можна робити на Старий Новий рік

Вважається, що цього дня не слід вимовляти слово «тринадцять», а також рахувати дрібні монети. Кажуть, рахування монет принесе невдачі та сльози на весь рік. Також багато хто досі вірить, що на Старий Новий рік та у Василів вечір не можна нічого давати в борг, інакше весь рік у боргах проведеш.

Існує і більш дивна прикмета: якщо 14 січня винести сміття, то й щастя з хати винесеш. Забобонні люди вірять, що в перший день Старого Нового Року до хати першим обов’язково повинен увійти чоловік, саме тому посівати ходять тільки хлопці.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах