29698
18:22 16.112019

Свято молодого вина «Закарпатське Божоле» в розпалі! Фото, відео

Цікаве 3198

Щедра осінь на Закарпатті приносить із собою такий довгоочікуваний і вже традиційний фестиваль молодого вина «Закарпатське божоле». Дата проведення теж традиційна – треті вихідні листопада, яка збігається зі святом «Божоле» у Франції.

 

В Ужгороді цей фестиваль влаштовують вже вдванадцяте. Тож за ці роки він завоював собі досить хорошу репутацію, а ще – безліч шанувальників з усіх куточків України.

Цьогоріч у дійстві брали участь як старі досвідчені винороби, котрі вже неодноразово пригощали краян цим смачним напоєм, так і молоді винороби, які внесли у свято неповторний шарм і запал.

Розпочалися святкування із  відкоркування першої бочки цьогорічного врожаю. Бочку з молодим вином несли лицарі крізь усе місто. А вже на перехресті вулиць Августина Волошина та Корзо її святково відкоркували.

Захід урочисто відкрив міський голова Богдан Андріїв та голова Спілки приватних виноградарів та виноробів Закарпаття Олександр Ковач.

– Свято молодого вина Beaujolais Nouveau відзначають у Франції та інших країнах світу щорічно, в третій четвер листопада в знак збору нового врожаю. Закарпаття – наче маленька Франція. Тож уже вдванадцяте ми долучаємося до цієї прекрасної традиції, – розповів Олександр Ковач.

А вже в суботу, 16 листопада, «Божоле» вітало гостей у старовинних  підвалах Совиного гнізда, що на вулиці Ракоці.

Тут свою продукцію представили кілька десятків виноробів майже з усіх куточків Закарпаття. Кожен винороб привіз з кілька десятків видів своє продукції. Ось, як Карло Шош, який приїхав на фестиваль із села Кідьош, що на Берегівщині.

– Виноробством наша сім’я займається вже у третьому поколінні. Мій внук зараз вчиться на спеціальності «Виноградар-винороб» в Угорщині. Нині на фестиваль я привіз 25 сортів вин. Серед них – і молоді сорти вина. Їх у мене аж сім видів! Також я привіз старі угорські сорти вина. Вино гарне, бо урожай був хороший. Щоправда, не такий щедрий, як минулого року, – зазначив пан Карло. А відтак, додав що нині закарпатським виноробам живеться нелегко, тож вони чекають ухвалення закону, який спростить для них умови бізнесу.

Знані винороби на святі охоче ділилися секретами розпізнання дійсно натурального вина. Кажуть, по келиху повинен стікати густий сік – гліцерин, такий сік дає лише виноградна кісточка. Якщо цього немає, то вино розбавлене водою. А ще натуральне вино зверху має дещо темніший шар, ніж усередині. А найголовніше – від доброго вина ніколи не болітиме голова.

Окрім різних сортів вина, на фестивалі також традиційно представлені медові напої, продукти бджільництва, сири. А ще – неймовірна закарпатська кухня.

Веселитимуть народ на святі відомі гурти: «Рокаш», «Анця», «Вандор». Святкування продовжаться і в неділю, 17 листопада. Тож гайда на свято!

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини